Dübörög a Neptun Brigád

Váltságdíj: elraboltak egy kisgyereket az Új Színházban

Jordi Galceran Váltságdíj című darabját vasárnap este mutatják be az Új Színházban, a Bubik István Stúdiószínpadon. A Neptun Brigáddal közös produkciót a premiert követően további három alkalommal láthatja még a közönség az Új Színházban.

2012.01.21 12:04MTI

A vasárnapi bemutató után január 23-án hétfőn, 25-én, szerdán és 26-án, csütörtökön játsszák a darabot a stúdiószínpadon. Baksa Imre elmondta, hogy harmadik alkalommal rendez Jordi Galcerán-darabot; először Dakota című művét, 2006-ban a Városi Színházban, majd A Grönholm-módszert játszotta a Neptun Brigád társulata az Új Színházban 2008-ban. A Váltságdíjat először mutatják be Magyarországon, Bakucz Dóra fordításában.
 
Az előadás ugyan nem nélkülözi a humort, de alapvetően egy izgalmas krimiről van szó - mondta a rendező, hozzáfűzve, hogy az eddigi darabokhoz képest ez a mű sokkal filmszerűbb. 

A darabválasztásról szólva beszélt arról, hogy egy modern krimiről van szó, amely a tehetetlenségről szól, és arról, hogy ki vagyunk szolgáltatva olyan erőknek, sötét hatalmaknak, amelyeket nem ismerünk. 


A rendező annyit elárult, hogy az előadásban egy emberrablás áll a középpontban: a történet szerint elrabolnak egy kisgyereket, a sztori egy nyomozóirodában játszódik, a darab öt szereplője mellett pedig a hatodik szereplő maga az internet. A színészek remekül próbáltak - idézte fel Baksa Imre, kiemelve, hogy nagy élmény volt számára a közös munka Tóth Ildikóval, akivel most dolgozott együtt először. 

A krimiben Tóth Ildikó mellett Fodor Annamária, Gáspár Anna, Kövesdi László és Ficzere Béla játszik. A díszlet Ondrashek Péter, a jelmez Balla Ildikó munkája. A rendező tájékoztatása szerint a Váltságdíj című produkciót az Új Színházban játszott négy előadást követően a Millenárison láthatja majd a közönség. 

Jordi Galcerán 1964-ben született Barcelonában; az egyetemet is itt végezte el katalán nyelv és irodalom szakon. Már a 80-as évek elején részt vett különböző amatőr, illetve alternatív színházak munkájában, drámaírói indulása is erre az időszakra tehető. A 90-es évek közepe óta elismert színpadi szerzőnek számít, aki sorra kapja a különböző díjakat. 


Galcerán a drámaírás mellett fordít, adaptációkat készít és forgatókönyveket is ír. Főbb színpadi művei közé tartozik a Szörf (1994), a Dakota (1995), az Összefűzött szavak (1995), a Menekülés (1996), A Grönholm-módszer (2003) és a Karnevál (2005).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.