A Fogi Színház társulata mutatja be a Karinthyban

Színre viszik Nils Holgerson kalandját

Nils Holgersson csodálatos utazása címmel mutatja be a Fogi Színház társulata a Karinthy Színházban a világhírű mese alapján készült színdarabot, amelynek magyarországi ősbemutatójára február 12-én kerül sor.

2012.01.28 11:22MTI

Nils Holgersson 24 évvel ezelőtt az egész világot meghódította, mesekönyv, film, 52 részes rajzfilm és képregény is készült történetéből, sőt a kisfiú Márton lúd hátán ábrázolva még a svéd 20 koronás bankjegy hátuljára is felkerült. Magyarországon a rajzfilm 1988-as bemutatójakor hamar a gyerekek kedvencévé vált.
   
A zenés mesejátékot Selma Lagerlöf azonos című regénye nyomán Benedek Gyula írta, zenéjét Rossa László szerezte. A szereposztásban Vinyarszki Janó és Boros Ádám, Szabó Zsuzsa, Benedek Gyula, Fogarassy András, Lénárt László, Fogarassy Bernadett, Ondrik Janó és Bárkány Miklós látható.
   
Nils teljesen hétköznapi kisfiú, eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozza családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kismanó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, a gyerek nem engedi szabadon. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe méretűvé varázsolja, és ettől kezdve az állatok nyelvét is érteni kezdi. Amikor Nils rájön, hogy korábbi gonoszságai miatt a háziállatok nagyon dühösek rá, elmenekül előlük és csatlakozik a házuk felett elrepülő vadludakhoz. Ettől kezdve Márton lúddal és Pocok barátjával együtt kezdetét veszi a csodálatos utazás a vadludakkal. Izgalmas kalandok során megtanulja szeretni, tisztelni az állatokat és a természetet.
   
A Fogi Színház repertoárjában szerepel többek között az Egy csók és más semmi című zenés játék, a Négy férfi gatyában, az Elvámolt nászéjszaka, A szerelmes nagykövet című komédia, valamint a színház által felújított Mária főhadnagy című operett is.
   
Gyermekeknek szól a Pán Péter, a Süsü, a várvédő, a Hófehérke meg a törpék, a Szaffi, a Gulliver, Dr. Bubó, valamint Micimackó kalandjait bemutató darabjaik, és legújabb meseként a Nils Holgerson csodálatos utazása.
   
Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, melyben az 1906-1907-ben kiadott és fergeteges sikert elért mesének is nagy szerepe volt. A könyv eredetileg földrajztankönyvnek készült általános iskolások számára és a svéd gyerekek körében évtizedekig a legnépszerűbb olvasókönyv volt. A világ számtalan nyelvére lefordított változata a mai napig érdekes olvasmány. Film, majd 1980-ban svéd-csehszlovák-japán koprodukcióban 52 részes rajzfilm készült a meséből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.