Kiállítás

Penovác Endre délvidéki festőművész először mutatkozik be Budapesten

"A Délvidékről érkező Penovác Endre személye és művészete hosszú idők óta ismert és elismert a kortárs magyar képzőművészetet kedvelők és értők körében."

2014.05.28 05:23MTI
Fotó: MTI, Czimbal Gyula

Először mutatkozik be Budapesten Penovác Endre délvidéki festőművész: Nem térkép e táj... című kiállításán, amely kedden nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában, 1994 és 2014 között készült olajfestményeit, akvarelljeit és rajzait láthatja a közönség. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntő beszédében felidézte, hogy a Kárpát-haza Galéria létrehozásának fontos célja volt a külhoni magyarság kortárs művészetének bemutatása.

Penovác Endre délvidéki festőművész ötödikként állít ki a galériában - tette hozzá. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a nemzetstratégia elméletének és gyakorlatának szerves egysége valósul meg a kutatóintézet munkájának köszönhetően, amelynek sokszínűségéhez járul hozzá a Kárpát-haza Galéria működése. Mint elmondta, Penovác Endre képeit az újvidéki környezet inspirálja, témáit pedig a természetből meríti. A két darabból álló olajképeken élesen elkülönül a valóságosan ábrázolt ég és a horizont a repce-, pipacs- és napraforgómezőktől - tette hozzá.

Feledy Balázs művészeti író megnyitó beszédében kiemelte: a nemzetstratégiai intézet galériája hiánypótló szerepet tölt be azzal, hogy a diaszpórában élő magyar művészek közül választja kiállítóit, a Forrás Művészeti Intézet szakmai háttérmunkájával. Eddig erdélyi, kárpátaljai és felvidéki művészeknek volt lehetőségük a bemutatkozásra. A művészeti író hangsúlyozta, hogy a Délvidékről érkező Penovác Endre személye és művészete hosszú idők óta ismert és elismert a kortárs magyar képzőművészetet kedvelők és értők körében.

Míg rendszeresen állít ki a vásárhelyi őszi tárlaton, Veszprémben, Csongrádon és Baján, addig Budapesten most először láthatók a képei. Művészetének meghatározó eleme az alföld-élmény, a nagy síkságok és a messzibe vesző horizontok. Alkotásain a táj élményét hitelesen és mélyen átérezve dolgozza fel és jeleníti meg sajátos kortárs formanyelvén. Minden képen a vajdasági tájat vagy annak részletét ábrázolja és a kiállítás címével - Nem térkép e táj... - is szülőföldjére utal - tette hozzá Feledy Balázs. Penovác Endre 1956-ban született a délvidéki Tornyoson.

Az újvidéki Képzőművészeti Akadémia festő szakán 1984-ben diplomázott. 1983-ban részt vett a trieri Európai Művészeti Akadémia munkájában. Tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének. Közel száz önálló és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön, alkotásait több díjjal jutalmazták, köztük az I. Jugoszláv Tájképbiennále nagydíját érdemelte ki 1998-ban. Könyvborítókat és illusztrációkat is készít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.