Felemelő szépség

Novák András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden

Novák András alkotásaiból nyílt gyűjteményes kiállítás a festőművész 77. születésnapja alkalmából pénteken a szegedi EDF Galériában.

2013.11.10 01:30MTI
Fotó: hollosizsolt.hu

Novák András Rákoscsabán született, és bár soha nem akart festő, művész lenni, mindig rajzolt valamit. 1962-ben Kmetty János, Hincz Gyula és Domanovszky Endre növendékeként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1969-ben került Szegedre, és a mai napig hűséges maradt a Tisza-parti városhoz.

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola művésztanári állására Vinkler László felvételiztette, Zoltánfi István alkotótársa és szomszédja volt, a színpadfestés művészetét pedig Varga Mátyástól tanulta.

Szuromi Pál művészeti író a kiállítás megnyitójában úgy fogalmazott, hogy Novák András karakteres művészete felfrissítette, korszerűsítette a szegedi piktúrát.

A művész festészetét a korai években a drámai erejű, monumentális figurális víziók jellemezték. A nyolcvanas évektől érdeklődése a béke, a felemelő szépség, a harmónia felé fordult - közölte a művészettörténész. Hozzátette: életművében nincsenek áthidalhatatlan, éles törések.

Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is.

Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.