I. világháborús grafikák

Rippl-Rónai kofferből előkerült rajzai Kaposváron

Rippl-Rónai József regénybe illő módon megtalált első világháborús grafikáiból nyílt kiállítás pénteken a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselőjeként számon tartott festőóriás egykori otthona, a rómahegyi villa látogatóközpontjában Kaposváron.

2014.05.23 18:37MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A festő rajzait rejtő vázlatfüzetet a villa felújításakor a padláson, egy kofferben találták meg. A tárlaton a kofferben talált 30 rajz mellett további 37-et láthat a közönség. Utóbbiakon a világháborús élményeit örökítette meg a művész.

A kiállítás a Kaposvár híres szülöttének emléket állító és immáron a festőművész nevével fémjelzett összművészeti fesztivál programsorozatának központjában áll.

A tárlatot Rippl-Rónai munkásságának elismert kutatója, Horváth János kaposvári művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A rajzok történetéről elmondta: Rippl-Rónait az első világháború kitörése 53 évesen, egy rokonlátogatáson érte Franciaországban, felesége, Lazarinne és nevelt lánya, Anella szülőfalujában, Issy L' Eveque-ben. Rippl-Rónai még érkezésük előtt iskolás rajzfüzeteket vásárolt, hogy a családi ismerkedést ezekben dokumentálja.

Elsősorban a családtagokról készített ceruzarajzokat, amelyeket Lazarinne a kaposvári otthonukban igyekezett biztos helyre eltenni, de megfeledkezett róla.

A füzet nagy sokára, csak 15 évvel ezelőtt került elő, amikor a Róma-villa konyhájaként szolgáló melléképület padlásán kincsek után kutattak. Rippl-Rónainak két meghatározó élménye volt az első világháborúban: az első a franciaországi internálás 1914-ben, amikor ellenséges ország állampolgáraként fogságba ejtették, a második 1916 nyarán, már katonai uniformisban az olasz fronton - avatott be Horváth János a rajzok készítésének körülményeibe.

Elmondta, hogy Rippl-Rónai több száz képet az első világháború idején. Ezeket két budapesti kiállításon - 1915-ben és 1917-ben - is bemutatta. E mostani, a háború kitörésének 100. évfordulója alkalmából megnyílt kiállításon az eddig még nem látott rajzok mellett több, korábbi kiállításokon már bemutatott kép is szerepelnek, amelyeket múzeumoktól, műgyűjtőktől kaptak kölcsön.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: a művészetkedvelők számára kuriózumnak számító kiállítás ez, mert ilyen összeállításban és ilyen formában még sosem került a nagyközönség elé az itt bemutatott első világháborús anyag.

A polgármester szólt arról is, hogy nem csak a rajzokat bemutató kiállítás miatt érdemes felkeresni a Rippl-Rónai Emlékházat, hanem azért is, mert a villában is új, eddig Kaposváron nem látott képeket láthatnak az érdeklődök.

Erre azért kerülhetett sor, mert 95 Rippl-Rónai képet Csíkszeredára, Kaposvár testvérvárosába vittek egy ott nyíló kiállításra, így arra az időre, más múzeumoktól kértek el Rippl-Rónai képeket - magyarázta Szita Károly.

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója a megnyitó közönségének a figyelmébe ajánlotta a látogatóközpontban kiállított, Rippl-Rónai által tervezett és Horváth János művészettörténész irányításával rekonstruált Andrássy-ebédlőt - Rippl első iparművészeti munkáját -, amely a Róma-villával együtt a napokban nyerte el az Év kiállítása 2013 díjat.

Rippl-Rónai 1901-ben tért vissza Párizsból szülővárosába. 1908-ban árverésen vásárolta meg a Kaposvár déli szélén, a szőlősgazdák övezetében parkos ligettel körülzárt emeletes Róma-villát, ahol halálig élt, s amely ma emlékmúzeumként őrzi a művész életének korabeli miliőjét.

A magyar művészet történetében szinte páratlan életmű, mintegy 2400 olaj- és pasztellkép, 800 rajz, 30 rézkarc és litográfia és több mint 100 iparművészeti tárgy maradt utána.

Számos műve a Magyar Nemzeti Galériában, önarcképe a firenzei Uffiziben látható. Kaposváron a sétálóutcán rendhagyó szobra áll, amely szamaras kordén ülve ábrázolja a művészt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.