Megemlékeznek a festőóriásról

Rippl-Rónai-emlékév Kaposváron

Rippl-Rónai József festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából szülővárosa, Kaposvár a 2011. évet a somogyi megyeszékhely legjelentősebb művészéről, az Európában is számon tartott festőóriásról való megemlékezés évének nyilvánítja.

2011.01.17 15:16MTI

A város számára soha vissza nem térő alkalom, hogy a festőóriás munkássága és Kaposvár neve a köztudatban elválaszthatatlan egységként kapcsolódjon össze - hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek programjai, így a művész születésnapjához kötődő Festők Városa Hangulatfesztivál, a Somogy Megyei Múzeum tavalyi, Rippl-Rónai és a Nabis kapcsolatát bemutató tárlata, valamint az elmúlt két évben felavatott két Rippl-Rónai-szobor már előkészítették az idei emlékévet.

Ennek jegyében újult meg az elmúlt évben a Szivárvány Kultúrpalota, ezért kezdtek bele az Agóra megépítésébe és a Rippl-Rónai Emlékmúzeum felújításába - mondta Szita Károly, aki reményét fejezte ki, hogy Kaposvár a művészet és a kultúra regionális fővárosa lesz. Gelencsér Attila, az emlékmúzeumot fenntartó Somogy Megyei Közgyűlés elnökeként felidézte: Rippl-Rónai József 1908-ban vásárolta meg a parkkal övezett villát, amelynek hét szobájában akkor mindössze néhány, míg ma közel száz, a művész által készített festmény, grafika, valamint iparművészeti tárgy található.

Az 1970-ben múzeummá nyilvánított, majd felújítása után 1978 óta emlékmúzeumként látogatható villa és az azt körülvevő park az idén ismét megújul - mutatott rá a közgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy egy Kaposvárral közösen elnyert pályázat révén felújítják a villa és a műterem homlokzatát, kicserélik a nyílászárókat, megszépül a park, megépül egy új, föld alá süllyesztett, üvegtetős, átriumos látogatóközpont és kialakítanak egy parkolót.

A munkálatokra összességében nettó 174,6 millió forint áll rendelkezésre, amelyhez a megyei önkormányzat 61,7 millió forint önrészt biztosított - közölte Gelencsér Attila, aki úgy vélekedett: a felújítást követően Somogy megye egyik legszebb, legnépszerűbb turisztikai célpontja lehet a kaposvári Rippl-Rónai Emlékmúzeum, amely az őszre tervezett átadást követően irodalmi, zenei estek, író-olvasó találkozók színtere is lehet. Mint azt Kaposvár polgármestere elmondta, a művész szülővárosa az idén számos programmal emlékezik meg a festőóriásról.

Az újévi koncerten már Rippl-Rónai korának zenéje csendült fel, a farsangi napok (február 4-5.) programjának részeként ugyancsak megidézik a művész alakját, a Festők Városa Hangulatfesztivál (május 26-28.) ideje alatt pedig a Vaszary Képtárban egy magángyűjtőktől kölcsönzött Rippl-Rónai-festményeket bemutató kiállítást rendeznek, és az utcákon élőképek, illetve jelmezesek idézik fel a művész festményeit és jellegzetes alakjait

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.