A költő jövőre lenne 80 éves

Gyurkovics Tibor emlékév lesz 2011-ben

Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas költő, író, pszichológus 2011-ben lenne 80 éves, s ebből az alkalomból özvegye emlékévet szervez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyetértésével és anyagi támogatásával.

2010.12.22 14:00MTI

Gyurkovics Györgyi, az író özvegye sajtótájékoztatón ismertette férje barátainak társaságában kedden a Gyurkovics-emlékév tervezett programjait.

Elmondta, hogy férje hagyatékában talált rá René Guy Cadou francia költő verseinek fordítására, s ez a kötet Ki vagyok én címmel a budapesti Francia Intézet, a francia nagykövetség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával most jött ki a nyomdából, január 13-án mutatják be.

Úgy tervezik, hogy tavasszal a Petőfi Irodalmi Múzeumban az özvegy által felkért neves képzőművészek idézik fel alkotásaikban Gyurkovics Tibor alakját.

A művészek között van Kárpáti Tamás festőművész, Gross Arnold grafikusművész, Melocco Miklós, Kő Pál és Madarassy István szobrászművészek, Schrammel Imre keramikus.

Gyurkovics Györgyi egy DVD-sorozatot is meg szeretne jelentetni a Még nem késő címmel vetített tévésorozatból, amelyben 40 művész, író, költő munkásságáról esett szó, és amelyet Gyurkovics Tibor humora szőtt át.

Az özvegy most állít össze egy kötetet Gyurkovics verseiből kedvenc képzőművészeti alkotásaiból, amely 107 kép - 107 vers egybefoglalása Túl-világi extázis címmel. Gyurkovics Tibor drámái két kötetben láttak napvilágot az 1969-es Estére meghalsz címűtől az 1995-ös utolsó drámáig, a Háború hármasban címűig.

Az özvegy azon is dolgozik, hogy a magyar groteszk egyik megteremtőjének darabjait a színházak elővegyék. Az író nagyon szerette a színpadot és Fekvőtámasz című darabjában játszott maga is.

Mint a képzőművészet nagy barátja és a képek gyűjtője, még a 80-as években Mosonmagyaróvárnak adta 131 darabos kollekcióját, amely az egyik legnagyobb magyar képgyűjtemény mások mellett Markó Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Benczúr Gyula és Rippl-Rónai József alkotásaival. Szentkuti Károly, a mosonmagyaróvári Hanság Múzeum igazgatója elmondta, hogy a gyűjtemény a Cselley-házba került, oda, ahol az író orvos nagybátyja, Gyurkovich Tibor gyűjteményét is őrzik.

Az író kívánsága volt, hogy halála után a Cselley-házban kapjon egy emlékszobát, s ezt a kívánságát 2011. december 18-ra, születésnapjára teljesítik.

A házban egy 45 négyzetméteres szobában kap helyet Gyurkovics Tibor íróasztala, fényképek, dokumentumok, képzőművészeti gyűjteményéből egy-egy festmény, egy nagy ovális asztal a telefonjával, amelynek rögzítőjén rajta van a hangja.

Az emlékszoba mellett Gyurkovics Szalont nyitnak, ahol irodalmi esteket tartanak. A 3,7 millió forintos beruházást a mosonmagyaróvári önkormányzat finanszírozza - tette hozzá a múzeumigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.