Warszawa

Így lett a fekete-fehér világháborús filmből színes

A május 7-i varsói díszbemutató után péntektől vetítik a lengyelországi mozikban Jan Komasa A varsói felkelés című különleges dokumentumfilmjét.

2014.05.10 06:30MTI
Forrás: Wikipedia

Idén ősszel emlékeznek Lengyelországban a varsói felkelés 70. évfordulójára, s ez a film, amelyet nagy várakozás előzött meg, a jubileumi rendezvények sorába illeszkedik. A film producere a Varsói Felkelés Múzeuma.

A 85 perces alkotást a felkelők eredeti, 1944-es fényképeiből, filmhíradóiból állították össze, a legkorszerűbb technika felhasználásával. A fekete-fehér alapanyagot színessé tették és hangosították. A mű a dokumentumfilm és a játékfilm keveréke, minthogy egy, a felkelést dokumentáló operatőr testvérpár történetén keresztül láttatja az egykori eseményeket. A filmhez külön párbeszédeket is írtak, amelyeket neves lengyel színészek olvasnak fel. Ezek egy része kitalált, másik részük viszont valósághű, a fotók és filmhíradók szakértői elemzése alapján készült.

A filmet úgy jellemzik, mint a világ első non-fiction háborús drámáját, amelyet teljes egészében dokumentumanyagokból vágtak össze.

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jétől október 3-ig tartott. A felkelést irányító náci-, de egyben kommunistaellenes lengyel földalatti Honi Hadsereg (AK) fő célja az volt, hogy még a Vörös Hadsereg érkezése előtt felszabadítsa Varsót a német megszállás alól. Azt szerette volna elérni, hogy ezáltal javítsa a lengyel emigráns kormány nemzetközi pozícióját, és akadályozza Lengyelország bolsevizálásának sztálini megvalósítását. Az egyenlőtlen harcban a felkelés elbukott, 16 ezer felkelő elesett vagy eltűnt, 20 ezren megsebesültek, és 15 ezren fogságba estek.

A dokumentumfilmet a tervek szerint a budapesti Lengyel Intézet ősszel Magyarországon is bemutatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.