Több mint 1,6 millió forintot adtak össze

Újraöntötték a Rákóczi-szabadságharc elveszett harangjait

Adományokból öntötték újra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei uszkai harangokat, amelyek a Rákóczi-szabadságharc idején vesztek oda.

2014.05.03 12:45MTI
Freedigitalphotos Vlado

Pálinkás Gyula, az uszkai református egyházközség lelkésze elmondta: az ország minden részéből érkeztek adományok, miután egy hetilapban tavaly megjelent az uszkai harangok 1703-as története. Segítő szándékú emberek százai, sokan név nélkül több mint 1,6 millió forintot adtak össze, így április utolsó szombatján felszentelhették és visszahelyezhették a Gombos Miklós mester által újraöntött harangokat a kicsi, mindössze negyven tagot számláló gyülekezet műemlékvédelem alatt álló templomának fatornyába.

Az első uszkai harangokat a Rákóczi-szabadságharc 1703-as tiszaújlaki ütközete előtt menekítették ki a faluból, hogy az ellenség ne önthessen ágyúkat belőlük. Az egyházgondnok két helyi bízott meg azzal, hogy a harangokat elrejtsék a Tisza menti fűzesben. Ők elásták a harangokat, majd visszaérkezve a településre, a kurucok oldalán bekapcsolódtak az akkor már dúló csatába. Mindkét harangrejtő életét vesztette a győzelemmel végződött harcban, sírba vitték titkukat a harangok helyéről.

Örökre nyoma veszett az uszkai harangoknak, soha nem találták meg azokat, pedig a legenda szerint "mindig üzentek, síró zúgást hallattak" a Tisza-parti fűzes mélyéről éjszakánként, amikor baj fenyegette a falut.

Az elrejtett uszkai harangok helyére 1820-ban egy nagyobbat, 1936-ban pedig egy kisebbet öntettek. Azok az idők folyamán elhasználódtak, az egyiknek a lengésszerkezete ment tönkre, míg a másik megrepedt, teljesen újra kellett önteni.

Pálinkás Gyula lelkész szerint az egyházközség önerőből nem tudta volna az újraöntés költségeit előteremteni, de végül a Szabad Föld cikke segített, jöttek az adományok az ország különböző településeiről. Így az uszkaiak a szerzőt, Balogh Géza újságírót kérték fel "harangok felszentelési keresztapjának", ő szólaltatta meg először azokat.

Az uszkai református templom 1799-ben tűz martalékává vált. A mait 1805-ben kezdték építeni, kazettás jellegű deszkamennyezete pedig 1886-ban készült. A késő barokk stílusú, kosáríves záródású teremtemplom védelem alatt áll, az 1800-as években készült bútoraival, a copf típusú faragott szószékével, Mózes-székével, padjaival együtt. Előtte népi műemlék fa harangtorony áll, amelynek nyolcszögletű sisakja zsindellyel fedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.