Joan Miró-gyűjteményt a portugál államtól

Angolába(!) kerülhet a féltett portugál műkincsgyűjtemény

Vagy legalábbis egy angolai milliomoshoz. Portugál származású angolai milliomoshoz. Aki szívesen tartaná a képeket az anyaországban, ha...

2014.04.03 15:25MTI

Egy portugál származású angolai milliomos méltányosnak tűnő áron megvásárolná a portugál államtól a Joan Miró (1893-1983) spanyol festő 85 alkotásából álló műgyűjteményt, amelyet a lisszaboni kormány árverésen szándékozik értékesíteni júniusban Londonban.

A gabonakereskedelemből meggazdagodott, de újabban hollywoodi filmek gyártásával is foglalkozó Rui Costa Reis ajánlatáról a Diario című portugál lap számolt be csütörtökön. Az újság szerint az üzletember 44 millió eurót (13,5 milliárd forint) adna a kollekcióért, amelynek piaci értékét az árveréssel megbízott Christie's aukciósház "több mint 30 millió angol fontra" (11,1 milliárd forint) becsülte.

A 46 éves angolai üzletember feltételül csak azt szabta, hogy 50 éven át Portugáliában, mégpedig az észak-portugáliai Porto kikötővárosban állíthassa ki a műgyűjteményt, abban a városban, ahonnét az édesanyja származik.

A kormány egyelőre nem reagált az ajánlatra.

A portugál állam egy csődbe ment bank szanálása útján jutott a Miró-gyűjtemény birtokába, amelyet azonban nem akar megtartani, nem utolsó sorban azért, mert egy spanyol (katalán) alkotó műveiről van szó.

A műgyűjtemény eladásának terve felzaklatta a portugál kulturális köröket és az ellenzéki szocialistákat, akiknek a február elejére tervezett első árverést az utolsó pillanatban sikerült meghiúsíttatniuk bírósági úton.

A júniusra tervezett újabb aukció is elbukhat azonban, mivel a portugál főügyészség az ország kulturális örökségének részévé nyilvánította a Miró-gyűjteményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.