Mária királynő aranyforintjának emlékére

Az idei év legértékesebb forintérméje

Mária aranyforintja elnevezéssel az idei év legértékesebb darabjaként bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank ötvenezer forint értékű arany emlékérmét.

2014.03.22 23:30MTI

Emellett az idén még elkészül a most kibocsátott emlékérme kétezer forint értékű színesfém változata is. A Soltra E. Tamás által tervezett emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat harmadik eleme - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.

Az emlékérme előlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül a felső köriratban a Magyarország, az alsóban az 50 000 értékjelzés és a forint felirat olvasható. A hatkaréjos, gótikus díszű keretben a Mária királynő által kibocsátott aranyforint előlapja alapján készült érmeábrázolás látható.

Az emlékérme hátlapjának szélén található gyöngysor-szegélyen belül, felül a Mária és az 1382-1395, alul az aranyforintja felirat olvasható. Középen a Mária királynő által kibocsátott aranyforint hátlapjának ábrázolása látható, az emlékérme szélén a Maria dei gratia regina vngarie felirat szerepel.

A normál veret 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 milliméter. A szélfelirattal ellátott vastagveret súlya 13,964 gramm, a színesfém változat súlya pedig 2,7 grammot nyom.

Az normál veretből 2000 darab, a vastagveretből 500 darab, a színesfém változatból pedig 5000 darab készíthető.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazásában a társaság budapesti érmeboltjában, illetve a honlapon lehet megvásárolni - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.