Vita Cirill és Metód feje körül

Lefelejtették a szlovák kéteurós emlékérméről a glóriákat

Egyes európai uniós tagállamok kérésére "megfosztották" glóriájuktól az új szlovák kéteurós emlékérmén Cirill és Metód IX. századi szláv apostolokat, s a döntés miatt a populista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyik vezetője sátánizmussal való szimpatizálással vádolta meg az uniót hétfőn.

2012.11.20 01:20MTI

Az Európai Bizottság és több tagállam azt kérte Szlovákiától, hogy a vallási semlegesség jegyében távolítsanak el bizonyos jelképeket az érméről - mondta el Jana Kovácová, a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője.

A jegybank döntése heves vitát váltott ki Szlovákiában, ahol a lakosság 62 százaléka vallja magát katolikusnak.

A szlovák püspöki konferencia "szégyenletesnek" nevezte a jegybank döntését, amely "nem tartja tiszteletben az ország történelmét".

Rafael Rafaj, az SNS első elnökhelyettese hétfőn kijelentette: "annak a komoly és aggasztó gyanúmnak kell ma hangot adnom, hogy az EU a sátán vagy a sátánizmus hatalma alatt van". A politikus kifogásolta, hogy a Szlovák Nemzeti Bank és más állami intézmények nem utasítják el az európai hatóságok "műveletlen sátáni barbarizmusát".

A két szent arcmásával díszített kéteurós 2013-tól kerül forgalomba abból az alkalomból, hogy Cirill és Metód, akiket II. János Pál pápa 1980-ben Európa társ-védőszentjeivé nyilvánított, 1150. éve érkezett az akkori Morva Fejedelemségbe, Nyitrára.

Az euróövezet minden országának joga van évente kibocsátani egy nemzeti témájú kéteurós emlékérmét. Az első ilyen emlékérmét Görögország adta ki 2004-ben, és az athéni olimpiával volt kapcsolatos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.