Akár fel is lehet próbálni a korabeli ruhákat

Megújult a pákozdi csata emlékkiállítása

Teljesen megújult a pákozd-sukorói csatának szentelt emlékkiállítás, amely már interaktív elemekkel is várja a látogatókat. Az új tárlatot kedden nyitották meg Pákozdon.

2014.03.20 01:30MTI

A kiállítás 1848. március 15-től indulva részletesen bemutatja - magyar és angol nyelven - a történelmi eseményeket és a szabadságharc legkiemelkedőbb személyiségeit. A korabeli fegyverek és ruhák nemcsak megtekinthetők, hanem közülük néhány fel, illetve ki is próbálható.

A kiállítótér egyik sarkában megelevenedik a pákozd-sukorói csatát megelőző haditanács, ahol teljes életnagyságban látható többek között Batthyány Lajos miniszterelnök és Perczel Mór honvédtábornok mása is. Egy nagy kivetítőn kisfilmként elevenedik fel a csata minden mozzanata, míg egy mozgásérzékelős videojáték segítségével bárki be is kapcsolódhat a harcokba a magyar honvédség tagjaként.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forintos és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 50 millió forintos támogatásával nemcsak a tárlat anyagát, de a kiállítóteret is felújította.

L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány számára a kultúrán belül különösen fontos a közgyűjteményi rendszer újrapozicionálása. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az intézmények költségvetési hátterét stabilizálták, a kulturális normatívát visszaállították, a közgyűjtemények pedig "a legjobb helyre, a településekhez kerültek".

Mint megjegyezte, a pákozdi emlékmúzeum a ritka kivételek egyike, hiszen speciális feladatai és státusza miatt egy országos közgyűjtemény, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum filiáléja lett.

L. Simon László rámutatott ugyanakkor, hogy "a múzeumi rendszer stabilizálásától még az emberek nem kezdenek el múzeumba járni". E kultúrpolitikai és társadalmi cél megvalósításához szerinte két feladatot kell teljesíteni: egyrészt a következő négy évben végre kell hajtani a múzeumi módszertani korszerűsítési programot, ami a szakmai megújulást is segíti, másrészt olyan programokat kell beindítani, amelyek "a mai kor kihívásainak megfelelnek és képesek látványosan felvenni a versenyt a fiatalokat körülvevő színes világgal".

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a pákozd-sukorói csatáról szóló kiállítás gazdag, állásfoglalásra késztető emlékanyag, amely bemutatja a hazáért, a családért, a magyar földért vívott küzdelmet. Hozzátette: a Hadtörténeti Intézet és Múzeum új tárlata egy fiatal honvédsereget mutat be, amely az alig megszületett polgári ország megvédésére vonult fel Pákozdnál.

Tessely Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő méltatásában kiemelte: a múzeum és az azt övező katonai emlékpark egyik legfontosabb küldtetése a hazafiságra való nevelés.

Megjegyezte, hogy az 1848-as hősök a szabadságot nem ajándékba kapták, és a történelem során is mindig meg kellett harcolnunk érte. Úgy vélte: ma már nem csatamezőkön dől el a harc, hanem a lelkekben, vagyis "az a kérdés, hogy a ránk rótt feladatokat legjobb tudásunk szerint el tudjuk-e végezni". Szerinte a kiállítás segíteni fogja a fiatalokat ebben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.