Március 15.

Erdély szabadságharca az autonómiaharc

Tőkés László szerint az erdélyi magyarság mostani szabadságharca az autonómiaharc. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Nagyváradon, Szacsvay Imre szobránál mondott beszédet a nemzeti ünnepen.

2014.03.15 13:55MTI

Tőkés László megemlítette, hogy a 2014-es évet a partiumi autonómia évévé nyilvánította az EMNT, de nem szabad megelégedni csak a Székelyföld vagy csak a Partium autonómiájával, Erdély autonómiájáért is síkra kell szállni.

Arra utalván, hogy Románia jelenlegi himnusza is Petőfi Nemzeti dalából ihletődött, kijelentette: a szabadság egy és oszthatatlan, és egy elnyomó nép soha nem lehet szabad. "Ha minket elnyomnak Romániában, ez a románoknak is a korlátozott szabadságát jelenti" - fogalmazott Tőkés László.

Megismételte a román média által sokat bírált kijelentését, hogy az erdélyi magyarság is a krími tatárok sorsára jut, ha nem sikerül kivívnia autonómiáját. "Meg kell védenünk a tatárokat, az ujgurokat a tibetieket, a szerbiai vlahokat, az ukrajnai románokat. Ez a mai szabadságharc" - jelentette ki.

Tőkés László úgy vélte, ma is érvényes az Unió, Erdéllyel! jelszó, amelyre hét évvel ezelőtt az európai parlamenti választási kampányát építette. Hozzátette, a jelenkori szabadság kivívásához a szabadságharc mellett igazságharcra is szükség van.

"Az igazságharcnak és a szabadságharcnak legyünk hűséges katonái!" - jelentette ki a mintegy háromszáz fős hallgatóság előtt Tőkés László, aki délután a szatmárnémeti ünnepi rendezvényeken is beszédet mond.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.