Guarner őrmester kilencven éves volt

Elhunyt a legendás elit alakulat utolsó előtti tagja

Elhunyt William Guarnere, az amerikai hadsereg legendás második világháborús különítményének, az elit alakulatnak az utolsó előtti tagja: az egykori őrmestert kilencven évesen érte a halál szombaton szülővárosában, Philadelphiában.

2014.03.10 15:52MTI
freedigitalphotos.net

Guarnere és tucatnyi katonatársa - az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ezredéhez tartozó Easy század - Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című regénye, illetve az ez alapján Tom Hanks és Stephen Spielberg közreműködésével készült azonos című, tízrészes filmsorozat révén vált ismertté.

A könyv Richard Winters (1918-2011) őrmesternek a második világháborúhoz és csapattársaihoz fűződő emlékein alapszik. Guarnere 1942-ben vonult be a hadseregbe, ejtőernyős vadásznak képezték ki.

Az Easy századdal részt vett a normandiai partraszállásban, egészen az ardenneki offenzíváig harcolt, amikor is egy tüzérségi gránát leszakította az egyik lábát.

A Wild Bill becenevű Guarnere vad dühvel harcolt az ellenséggel, miután bátyja Olaszországnál elesett. A század utolsó életben lévő tagja Donald Malarkey őrmester, aki júliusban tölti be 93. életévét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.