Extrákkal is kedveskedik a kiadó

Kósa Ferenc Tízezer nap című filmje felújítva, DVD-n

Felújított képpel és hanggal jelent meg Kósa Ferenc Tízezer nap című filmje a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) gondozásában, a DVD-lemezen a Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotónak két korai rövidfilmje, valamint egy beszélgetése is helyet kapott.

2014.03.10 15:00MTI
freedigitalphotos.net

A kiadvány bemutatóját csütörtökön tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol délután a Magyar Filmtörténeti Sorozatot szerkesztő Fazekas Eszter beszélget Kósa Ferenc rendezővel és Sára Sándor operatőrrel, majd a Tízezer napot is levetítik - közölte hétfőn az MTI-vel a MaNDA.

Az 1965-ben készült, betiltott, majd cenzúrázott alkotás 1967-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb rendezés díját. A zsűriben többek közt Vincente Minnelli, Claude Lelouch, Szergej Bondarcsuk rendezők és Shirley MacLaine színésznő mellett Jancsó Miklós is helyet kapott. A Magyarországon csak a fesztiválsiker után bemutatott filmben hangzott el először nyilvánosan, hogy 1956 forradalom volt.

A Tízezer nap forgatókönyvírója a rendező mellett Csoóri Sándor és Gyöngyössy Imre, operatőre Sára Sándor volt.

Az alkotás a Balázs Béla Stúdióban készült, a műhely szinte teljes tagsága részt vett a forgatás folyamatában a helyszíni motívumgyűjtéstől kezdve egészen az utómunkálatokig - idézte fel a munkákat a közlemény, amely szerint a parasztság életét, az átalakuló társadalmat, az egyéni sorsválasztásokat harminc éves időtávlatban ábrázoló alkotás balladisztikus szerkezetével, újszerű képi megoldásaival, az úgynevezett geometrikus nagytotálokkal vált emlékezetessé.

A felújított képpel és hanggal megjelenő DVD-lemezen helyet kapott a rendező két korai rövidfilmje, a Fény és az Öngyilkosság, valamint a rendező és Pörös Géza filmtörténész a DVD-hez készített majdnem negyvenperces beszélgetése, amelyben Kósa Ferenc a pályakezdéséről, a Tízezer nap forgatásáról és betiltásáról, továbbá a cannes-i seregszemléről is beszél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.