Anatolij Kuznyecov 83 éves volt

Meghalt a Hárem a sivatagban című kultikus szovjet film főhőse

Elhunyt Anatolij Kuznyecov, a Hárem a sivatagban című 1969-es kultikus kalandfilm, az első "szovjet western" főszereplője.

2014.03.09 20:03MTI
freedigitalphotos.net

A számos magas kitüntetéssel elismert művész 83 évesen, március 7-én halt meg Moszkvában - jelentette be vasárnap az orosz filmművészszövetség.

Kuznyecov alakította Szuhov vöröskatonát a Vlagyimir Motil rendezte, iróniával teli kalandfilmben, amelyben a rendező a vadnyugati filmek főbb elemeit Közép-Ázsiába áthelyezve megteremtette a szovjet western, avagy az "eastern" alapművét.

A legendás film a Kaszpi-tenger mellett játszódik az 1917-es forradalom és a polgárháború után: egy, a Vörös Hadseregtől leszerelt katona a húszas évek elején hazatérve kénytelen egy kommunistaellenes muzulmán vezér háremét őrizni, miközben a bej nem nyugszik bele, hogy feleségei a vörösök fogságában maradjanak.

A kulturális sokkot bemutató történet a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, az alkotást az orosz űrhajósok állítólag ma is minden alkalommal megnézik, mielőtt a világűrbe indulnak.

Az orosz filmművészszövetség vasárnapi közleménye szerint a Hárem a sivatagban "joggal a szovjet filmművészet történetének egyik leghíresebb alkotása, a főhősök mondásai az orosz nyelv szerves részévé és szállóigévé váltak".

Kuznyecov első filmszerepét 1954-ben alakította, összesen majdnem 100 filmben játszott, a nálunk is bemutatott alkotásai közé tartozik a Makszim visszatérése (1937), az Égő hó (1972) vagy a Miért? című lengyel-orosz filmdráma (1995). "De csinálhattam én bármit, sokak számára akkor is csak Szuhov vöröskatona maradtam a Hárem a sivatagban-ból" - mondta egy alkalommal a színész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.