30 évnyi kölcsönbérlet után megvették

Körúton a híres brit festmény

A brit művészet egyik legjelentősebb alkotása. Ön látta már?

2014.03.08 09:55MTI
Salisbury Cathedral from Meadows

A Salisbury Cathedral from Meadows című festmény Wales fővárosában, Cardiffban látható péntektől hat hónapon át, utána pedig Nagy-Britannia több múzeumában bemutatják. A körút négy évig tart majd.

A sötét tónusú alkotás egy évvel a művész feleségének halála után, 1831-ben készült. Constable maga is ezt tartotta mesterművének, és mindig is azt akarta, hogy a nemzeti gyűjtemény része legyen.

A salisburyi székesegyházat ábrázoló festményt 2013-ban 23 millió font (mintegy 8,6 milliárd forint) feletti összegért megvásárolta a londoni Tate - ahol előtte harminc évig kölcsönben szerepelt -, mégpedig azért, mert félő volt, hogy az alkotás külföldre kerül. "Ez a mű a 19. századi brit művészet egyik legjelentősebb darabja, amely minden egyes pennyt megér" - hangsúlyozta akkor Nicholas Serota, a Tate Britain igazgatója.

A londoni múzeum négy nemzeti és regionális intézmény - a Walesi Nemzeti Múzeum, a National Galleries of Scotland, a Colchester and Ipswich Museums, a Salisbury and South Wiltshire Museum - segítségével és állami támogatással vásárolta meg a művet a néhai Lord Ashton gyerekeitől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.