"Eget rengető" felfedezés

Ritka 16. századi festményeket találtak Hawaiion

Két ritka 16. századi koreai festményt azonosított gyűjteményében a honolului szépművészeti múzeum, amelyek közül az egyiket "eget rengető" felfedezésnek nevezték az intézmény kurátorai.

2014.02.26 11:20MTI
freedigitalphotos.net

A két kép közül az értékesebbik 1586-ból származik és egy pavilonban tanácskozó tudósokat, tavon úszó hajókat és oszlopszerű sziklafalakat ábrázol. A festmény értéke abban rejlik, hogy mindössze néhány évvel a Koreai-félsziget elleni 1592 és 1596 között elkövetett japán invázió előtti időkből származik, ebből a korszakból nagyon kevés mű élte túl a háborút.

Emellett a tudósok tanácskozásának ábrázolása egy külön műfajnak számít Koreában, a festményen található kalligráfia pedig egy híres koreai költő műve.

"Ez olyan, mintha egy elveszett Vermeer-festményt fedeztünk volna fel" - hangsúlyozta Shawn Eichmann, a múzeum kurátora. A másik 16. századi kép egy kínai filozófust ábrázol és mivel jó állapotban maradt fenn, már ki is állították a múzeumban.

A tudósok tanácskozását ábrázoló festményt a remények szerint Dél-Koreába küldik restaurálásra. A művek Richard Douglas Lane néhai amerikai műkincsgyűjtő és -kereskedő személyes gyűjteményéből származnak, amelyet a honolului szépművészeti múzeum mindössze 26 ezer dollárért (5,8 millió forintért) vásárolt meg 2003-ban, Lane halála után.

Mivel a 20 ezer darabból álló gyűjtemény nem volt katalogizálva, akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen értékeket rejt, a művek azonosításán egy évtizede dolgoznak a múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.