Útlevél nélkül nehéz

Utazhat-e a kínai rezsimet bíráló művész?

Németország egészen magas szinten igyekszik elérni Aj Vej-vej "szabadon engedését".

2014.03.05 22:45MTI

Áprilisban rendezik meg minden idők legnagyobb Aj Vej-vej kiállítását Berlinben, németországi pártfogói kiutazási engedélyt sürgetnek a kínai rezsimet hevesen bíráló képzőművész számára, hogy részt vehessen kiállításán.

Az április 3-án - pontosan Aj Vej-vej letartóztatása harmadik évfordulóján - nyíló kiállításnak a berlini Martin Gropius-ház ad otthont.

Klaus Staeck, a Berlini Művészeti Akadémia elnöke szerdán Angela Merkelhez fordult, hogy a német kancellár határozottan lépjen fel a kínai kormánnyal március végén folytatandó tárgyalásain a kérelem ügyében.

Aj Vej-vej videoüzenetben közölte, hogy ismét kérte az útlevele visszaadását a pekingi hatóságoknál, egyelőre hiába.

Peter Raue művészeti szakértő és ügyvéd február végén háromnapos látogatást tett a képzőművésznél Pekingben.

"Nincs se eljárás, se vád ellene. De magyarázat sincs az állam részéről, miért nem adják neki vissza az útlevelét" - mondta Raue.

A kiállítás előkészületei eközben nagyban folynak, a műalkotásokat tartalmazó konténerek napokon belül megérkeznek a német fővárosba. Aj Vej-vej az alkotások közel felét külön a húsz kiállítótermet megtöltő tárlatra készítette - fejtette ki Gereon Sievernich múzeumigazgató.

A kínai kormány legfőbb ellenzéke és a sajátos helyi társadalmi viszonyok legnagyobb kritikusa jelenleg is rendőri felügyelet alatt tevékenykedik pekingi stúdiójában. A hatóságok nem engedik, hogy elhagyja az országot, állandó megfigyelés alatt tartják, és a külvilággal történő kapcsolattartását szigorúan ellenőrizve igyekeznek ellehetetleníteni a munkáját.

A kommunista hatalmat élesen bíráló, külföldön gyakran idézett Aj Vej-Vej korábban már sokszor hozta zavarba a kínai vezetést. Válaszul 2011-ben letartóztatták, ám hamarosan az erőteljes külföldi tiltakozás és a diplomáciai közbenjárás hatására szabadon engedték. Helyzetét azonban minden téren igyekeznek megnehezíteni: adminisztratív mulasztásra hivatkozva a hatóságok földig rombolták a művész 2011-ben elkészült sanghaji stúdióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.