A képzőművész dulakodásban megsérült?

Újabb összeütközése volt a pekingi rendőrséggel Aj Vejvejnek

Aj Vejvej (Ai Weiwei) ismert kortárs kínai képzőművész nem jelenhetett meg azon az őt is érintő bírósági tárgyaláson, amelyet a felesége nevén lévő vállalkozás ügyében tartottak szerdán Pekingben - derült ki csütörtöki hírügynökségi jelentésekből.

2012.06.21 09:36MTI

A szókimondásáról és kritikus hangú véleménynyilvánításáról ismert máskéntgondolkodó több helyen is azt nyilatkozta, hogy ennyi rendőrautót még nem látott stúdiója körül. Elmondta azt is, hogy asszisztense felvételeket akart készíteni a szokatlan készültségről, de kameráját elvették, ő maga pedig a dulakodásban megsérült. Aj erről a Twitter közösségi portálon számolt be részletesen, fényképekkel illusztrálva.

Ajt a rendőrség telefonon többször is figyelmeztette, hogy maradjon távol a szerdai bírósági meghallgatástól, amelyen felesége Lu Csing (Lu Qing) és jogi tanácsadói vettek részt. Mindeközben társát, az ügyvéd Liu Hsziao-jüant (Liu Xiaoyuan), aki korábban adománygyűjtést kezdeményezett Aj megsegítésére, kedd éjszaka a hatóságok előállították.

Hírek szerint a bíróság rendőrséggel biztosított épületénél Aj támogatói és külföldi újságírók gyülekeztek. Utóbbiakat eltessékelték a helyszínről, komolyabb összetűzésről nem érkezett jelentés.

Aj Vejvej ügye tavaly áprilisban került a figyelem középpontjába, amikor a pekingi repülőtéren őrizetbe vették, majd három hónapig ismeretlen helyen tartották. Szabadon engedése után arra kötelezték, hogy ne hagyja el a fővárost. A hatóságok azzal indokolták őrizetbe vételét, hogy a művészhez kötődő pekingi cég, a Fake Cultural Development Ltd. jelentős adótartozást halmozott fel.

A kínai külügyi szóvivő, Hung Lej (Hong Lei) szerdán kérdésre válaszolva általánosságban csupán annyit mondott, hogy az országot törvényekkel igazgatják, az alkotmány biztosítja az állampolgárok jogainak védelmét, miközben az állampolgároknak tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányt és a törvényeket.

Hung 2011 áprilisában azt nyilatkozta, hogy Aj ellen rendőrségi nyomozás folyik, s biztosította az újságírókat arról, hogy ügyében a törvényeknek megfelelően fognak eljárni. Azt mondta, az ügynek semmi köze az emberi jogokhoz, vagy a szabad véleménynyilvánításhoz.

A Fake Cultural Developmenttől a kínai adóhatóság 15 millió jüannyi (532 millió forint) adóhátralékot követelt, amelynek több mint a felét, 8,45 millió jüant (300 millió forint) 2011 novemberében Aj egy állami bankszámlára biztosítékként befizette. Ha nem tette volna, feleségét börtönbe zárják - állította a művész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.