További négy merülést terveznek

Újabb mélységben járt a kínai merülőkabin

A kínai gyártású mélytengeri merülőeszköz, kabinjában három emberrel, 6965 méter mélyre jutott kedden a Csendes-óceán nyugati részén, a Mariana-ároknál.

2012.06.19 08:30MTI

A Csiaolung (Jiaolong) merülőkabin kedden két alkalommal is megült a tengerfenéken, elsőként 6908 méter mélységben. Mindkét helyszínen vízmintákat gyűjtöttek és jeleket helyeztek el. Beszámolók szerint a hidraulikai rendszerben legutóbbi alkalommal tapasztalt olajszivárgást megszüntették, és a merülést többszöri biztonsági ellenőrzés után engedélyezték. A Csiaolung anyahajójával, a Hsziangjanghunggal (Xiangyanghong) június 11-én érkezett a merülések helyszínére.
 
A múlt héten pénteken 6671 métert teljesített; tavaly júliusi rekordja 5188 méter volt. A mostani kísérlet célja, hogy a Csiaolung merülőkabin 7000 méternél mélyebbre ereszkedjen. A július elejéig tartó időszakban összesen további négy merülést terveznek egyre mélyebbre, ezért újabb és újabb rekordok várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.