Deutsch Brot

Német kenyér, mint a világörökség része

Felvetetné a német kenyérkultúrát az UNESCO szellemi világörökség listájára a német pékek szövetsége.

2014.02.20 02:30MTI

"Ezzel elismernék a német kenyér sokszínűségét" - hangsúlyozta Peter Becker, a Német Pékipar Központi Szervezetének elnöke Berlinben.

A tartományok eddig 128 javaslatot küldtek be a szövetségi kormánynak arra, mit terjesszen fel a szellemi kulturális világörökség listájára. Ezek áprilisig előválogatáson esnek át, az országos listát ősszel mutatják be. Végül egy bizottság választja ki azokat, amelyeknek felvételét javasolni fogja Németország az UNESCO illetékes testületének 2016-os ülésén.

A kenyérkultúrának igazán erős ellenfele is akad: az ellenőrzött tisztaságú sör felvételét is kezdeményezték az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének listájára.

A szellemi kulturális örökség védelméről 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat, de része a listának az itáliai hegedűkészítés is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.