Egyiptom

Újabb gázvezetéket robbantottak fel a Sínai-félszigeten

A hatóságok szerint a merénylet mögött a Sínai-félszigeten működő, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló fegyveres csoportok egyike áll.

2014.02.11 11:09MTI

Ismeretlen tettesek felrobbantottak egy földgázvezetéket a Sínai-félsziget északi részén - jelentették kedden biztonsági tisztségviselők.

A robbanás a reggeli órákban történt a földközi-tengeri el-Arís várostól délre. A vezeték Jordániát és a félsziget szívében működő nehézipari gyártelepet látja el gázzal.

A hatóságok szerint a merénylet mögött a Sínai-félszigeten működő, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló fegyveres csoportok egyike áll. Hasonló támadások elkövetését a közelmúltban az Anszár Beit al-Makdisz szélsőséges szervezet vállalta magára. Biztonsági források szerint a gázszállítást felfüggesztették, amíg sikerül eloltani a telepen tomboló tüzet.

A vezeték nem először vált szabotázsakciók célpontjává, azokkal az elkövetők általában elérték a Jordánia és Izrael felé irányuló gázexport időszakos fennakadását. Egyiptom 2013-ban beszüntette a gázszállítást Izraelnek, üzleti nézeteltérésekre hivatkozva.

Az egyiptomi forradalom 2011 januári kirobbanása óta 19, ebből idén négy alkalommal követtek el hasonló merényletet a régióban. Az iszlamista Mohamed Murszi elnöksége idején ugyan átmenetileg megszűntek, de tavaly júliusi megbuktatása óta újra megszaporodtak a támadások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.