Cannes kontra Lars von Trier

A botrányfilmes fricskája

A cannes-i filmfesztivált fricskázta vasárnap Lars von Trier dán filmrendező a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol bemutatták A nimfomániás című kétrészes filmjéből az első epizód rendezői változatát.

2014.02.09 19:55MTI

A filmbemutató előtti fotózáson az 57 éves dán rendező egy fekete pólót viselt, amelyen a cannes-i filmfesztivál szimbóluma, egy stilizált pálma volt látható alatta a persona non grata felirattal.

Von Trier ezzel arra a körülményre utalt, hogy 2011-ben a franciaországi filmfesztiválon nemkívánatos személynek nyilvánították, amiért Melankólia című filmje bemutatójának sajtótájékoztatóján Hitler iránti szimpátiájának adott hangot, kijelentve, hogy "egy náci vagyok". A filmes még ott rögtön kiadott közleményében elnézést kért szavaiért, és tagadta, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne. Viszont utána megfogadta, hogy soha többé nem nyilatkozik újságíróknak.

Ezt a fogadalmát most Berlinben is betartotta, a vasárnapi sajtóértekezleten végig néma maradt.

A nimfomániást eredetileg az idei cannes-i filmmustrán akarták bemutatni, de helyette végül Berlint választották. A filmet versenyen kívül vetítik a rangos nemzetközi filmfesztiválon.

Lars von Trier először 1984-ben volt a Berlinale vendége, most ezzel a filmmel tért vissza. A kétrészes alkotás eredetileg öt és fél óra hosszú, de a mozis változatot a rendező egy órával rövidebbre vágta. A két rész külön kerül a filmszínházakba. A berlini közönség az első rész hosszabb verzióját tekintheti meg, amely a közlemény szerint sokkal több pikáns részletet is tartalmaz. A film főhőse egy magát nimfomániásnak valló nő, Joe (Charlotte Gainsbourg), aki beszámol bizarr szexuális kalandjairól.

A további szerepekben Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Willem Dafoe, Jean-Marc Barr és Udo Kier is látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.