Film

A megalázott dzsesszdobos nyert a Sundance Filmfesztiválon

A Whiplash című musicaldráma és a Rich Hill című dokumentumfilm győzött a független filmesek legnagyobb mustráján, a harmincadik évfordulóját ünneplő utahi Sundance Filmfesztiválon. A történet egy minden megaláztatást elviselő dzsesszdobos életét mutatja be.

2014.01.26 15:49MTI

A Damien Chazelle rendezte, egy, a karrierje érdekében minden megaláztatást elviselő dzsesszdobosról szóló alkotást a zsűri és a közönség is a legjobbnak találta az amerikai játékfilmek közül. A dokumentumfilmeket illetően már megoszlottak a vélemények: míg a zsűri az életüket nyomorúságosan tengető missouri kisvárosi fiatalokról szóló Rich Hillt díjazta, a közönségnek az Alive Inside: A Story of Music & Memorey tetszett a legjobban, amely arról szól, hogy a zenének milyen gyógyító hatása van a demenciában szenvedő betegekre.

A zsűri és a publikum által is lelkendezve fogadott Whiplash egy elsőéves diák, Andrew (Miles Teller) történetét meséli el, aki a világ legjobb dzsesszdobosává akar válni. Tanára a köztiszteletnek örvendő Fletcher (J. K. Simmons), aki kőkemény oktatási módszerének köszönhetően inkább kegyetlen kiképzőtisztre hasonlít. Andrew eltűr minden megaláztatást, mert csak az a cél lebeg a szeme előtt, hogy a világ legjobbja legyen.

A duplán díjnyertes produkció rendezője, a 28 éves Damien Chazelle egy közép-iskolai dzsesszegyüttes tagjaként szerzett tapasztalataiból merített ihletet, de azt mondta, hogy a 26 éves Miles Teller és a veterán J. K. Simmons teljesítménye nélkül filmje "nem igazán működött volna". Chazelle tavaly debütált a fesztiválon a Whiplash egy rövid változatával, amelyet azért mutatott be, hogy finanszírozókat találjon filmjéhez. A mű már akkor elnyerte a zsűri nagydíját az amerikai rövidfilmek szekciójában.

A külföldi produkciók közül a zsűri nagydíját a chilei Alejandro Fernandez Almendras Matar a un hombre (Megölni egy embert) című játékfilmje, illetve a szíriai Talal Derki Visszatérés Homszba című, a polgárháború világát idéző dokumentumfilmje nyerte el. A közönség a külföldi alkotások közül Zeresenay Berhane Mehari etióp rendező Difret című drámáját, illetve A zöld herceg című, egy tíz éven át Izraelnek dolgozó palesztin kémről szóló német-izraeli dokumentumfilmet díjazta.

A Utah állambeli Park Cityben rendezett mustrán idén 187 játék- és rövidfilmet mutattak be, ezek közül 67 került be a versenyprogramokba.

A Sundance Filmfesztivál harminc éve Robert Redford kezdeményezésére a független filmgyártás inkubátoraként jött létre. A három évtized alatt valóra vált Redford álma a független film támogatásáról, a Sundance ma már szinonimája a világ legkiemelkedőbb független filmművészetének.

A Sundance számos híresség pályafutását indította el, köztük David O. Russell, Darren Aronofsky és Quentin Tarantino rendezőkét. A fesztivál felfedezettjei közül nagyon kevesen távoznak forgalmazási szerződéssel és ritka az olyan sundance-es film, amely kasszasiker lesz. Ennek ellenére számos fiatal filmes tekinti a fesztivált sorsdöntő kiindulópontnak karrierje szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.