Legkevesebb 40 ember életét mentette meg a hős eb

Állandó tárlatot kap Barry, a legendás bernáthegyi

Halálának 200. évfordulójára állandó tárlatot kap a berni természettudományi múzeumban Barry, a legendás bernáthegyi kutya, amely a hagyomány szerint legkevesebb 40 bajbajutott ember életét mentette meg a Szent Bernát-hágó környékén.

2014.01.10 10:01MTI

A múzeumban jelenleg csak a mentőkutya kitömött teteme látható, júniustól azonban egy önálló kiállítási részleg mutatja be Barry életét és "munkásságát", próbál meg különbséget tenni valóságos hőstettei és a köréje fonódott legendák közt.

A bernáthegyiek ősapjának tekintett Barry az Ágoston-rendi szerzeteseknek a Szent Bernát hágón lévő vendégházában látta meg a napvilágot 1800-ban.

A szerzetesek rossz időben gyakran mentek ki a hóba keresni az eltévedt, esetleg lavina alá került utazókat, s a velük tartó Barry állítólag 40 ember életét mentette meg. Barryt általában rumoshordóval ábrázolják, ám a mítosszal ellentétben soha nem viselt rumoshordót a nyakában, legalábbis semmiféle történeti bizonyíték nincs erre.

A szakértők és a szerzetesek szerint az is merő legenda, hogy Barry egy kisfiút a hátán vitt volna a menedékházba, így mentve meg életét. De legenda az is, hogy egy francia katona farkasnak nézte és lelőtte a hűséges ebet.

A kutyán lovagló kisfiú legendája jóval Barry születése előtt keletkezett, a kitömött Barry bőrén pedig semmiféle sérülés nem látható. Noha Barrynak a párizsi állattemetőben állított emlékművén az olvasható, hogy "40 embert megmentett, a 41. megölte", az igazság az, hogy a szerzetesek 1912-ben nyugdíjba küldték a sok jó szolgálatot tett ebet Bernbe, ahol két évvel később végelgyengülésben kimúlt.

Bár "ősapának" számít, Barry nem is hasonlított a ma ismert bernáthegyire, amelyet az emberi szépségideálnak megfelelően tenyésztettek ki. Az eredeti nyújtott fejből hatalmas koponya lett, s a mai bernáthegyiek szőre hosszú.

A fajta elnehezedett, erősen hajlamos az ízületi megbetegedésekre, sok állat a megváltozott fejforma nyomán légzési nehézségekkel küzd, és már rég nem alkalmas lavinakutyának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.