71 éves volt

Elhunyt Eusebio, a portugálok legendája

Életének 71. évében elhunyt minden idők legnagyobb portugál labdarúgója, Eusebio Da Silva Ferreira. Ő volt az első afrikai származású labdarúgó, aki világhírnévre tett szert. A Sportinghoz 1961-ben érkezett próbajátékra.

2014.01.05 10:07ma.hu
Forrás: MTI

Hetvenegy éves korában, vasárnapra virradó éjjel Lisszabonban elhunyt Eusébio, a mozambiki születésű portugál futball-legenda - jelentette a Lusa hírügynökség a labdarúgó volt klubjára, a Benficára hivatkozva.

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségügyi problémákkal. 2012 júniusának végén egy agyérgörcs miatt a lisszaboni Luz kórházba szállították, s mintegy két hetet töltött ott.

A volt portugál válogatott futballista a Benficával 1962-ben elnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A Fekete Párducnak nevezett csillag 1966-ban a harmadik helyhez segítette a portugál válogatottat az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc góllal.

Eusébió 1965-ben elnyerte az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

A portugál labdarúgás történetének legnagyobb játékosa az akkor portugál gyarmatnak számító Mozambikban született és nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírnévre tett szert. A Sportinghoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a Benfica emberei egyszerűen elrabolták a repülőgépről, és addig bújtatták, amíg elült a botrány. Edzője a magyar veterán, Guttmann Béla volt. A Wikipédia szerint válogatott mérkőzéseinek száma 46, amelyeken 38 gólt szerzett. Tehetségét sportemberként alkalmazta, mindig tisztességesen küzdött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.