Összefoglaló

Eusébio halála: egy világ gyászolja a legendás játékost

Hetvenegy éves korában, vasárnapra virradóra Lisszabonban elhunyt Eusébio, a portugálok mozambiki születésű legendás labdarúgója, akinek a tiszteletére háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a portugál kormány.

2014.01.05 20:00MTI

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször szorult kezelésre különböző egészségi problémák miatt, 2012 júniusában például agyérgörccsel került a lisszaboni Luz kórházba, ahol két hetet töltött.

Halálhíre megrázta a futballvilágot. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke "egy legenda elvesztéséről" írt Twitter-oldalán, míg Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint "a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa távozott".

Blatter a bejegyzésében leszögezte: Eusébio "örökre megőrzi helyét a legnagyobbak között".

"A gyepen Eusébio legendává vált, akár a portugál válogatottban, akár a Benficában játszott" - fogalmazott Platini. "Ezen túlmenően a portugál labdarúgás nagyszerű nagyköveteként is tevékenykedett. Nemcsak labdarúgó, hanem jó és elbűvölő ember is volt egyben. Hiányozni fog nekünk."

José Mourinho, a Chelsea portugál vezetőedzője hazája egyik meghatározó alakjának nevezte az elhunytat.

"Ő halhatatlan. Fontos viszonyítási pont volt még pályafutása után is az értékeket, az alapelveket, a lelkesedést illetően. Ha a mai labdarúgásban próbálnánk elhelyezni, a legjobbak szintjén lenne. Húsz- vagy harmincévesen napjainkban is hihetetlen színvonalon játszott volna."

A nemzeti gyász kihirdetéséről szóló döntés bejelentésekor Luis Marques Guedes kormányszóvivő újságíróknak többek között azt mondta: Eusébio "aranybetűkkel írta be a nevét a világfutball könyvébe".

Anibal Cavaco Silva portugál államfő közölte, a kivételes, szerény és barátságos sportemberként ismert Eusébio a világ legjobbjaihoz tartozott, és hírnevet szerzett az országnak.

Fotó: MTI

"Az ország siratja őt, az ország gyászba borult" - hangsúlyozta a 74 éves Silva az elnöki palotában mondott beszédében, amelyet élőben közvetített a televízió.

Antonio Costa, Lisszabon polgármestere ugyancsak méltatta az elhunyt futballcsillagot, egyúttal közölte, hogy a főváros lobogóit félárbocra eresztik.

A Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) egyperces gyászszünetet rendelt el minden vasárnap sorra kerülő futballmérkőzésre.

Eusébiót hétfőn már örök nyugalomra is helyezik, mégpedig a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben. Egykori klubja, a Benfica közlése szerint a temetést megelőzően egy a Luz Stadionhoz közeli templomban kerül sor a búcsúztatásra.

Eusébio kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle. Rajongói ugyanakkor már vasárnap délután is leróhatják kegyeletüket, Eusébio földi maradványát ugyanis gyertyás ravatalban helyezték el a Luz Stadionban.

A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerzett futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5-3-as sikerhez. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője. A rendkívül gyors, pontos és technikás támadó 745 mérkőzésen összesen 733 gólt szerzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.