Még így is jó az eredmény

Félmillióval csökkent a Louvre látogatóinak száma

Félmillióval csökkent a Louvre vendégeinek száma 2013-ban: a világ leglátogatottabb múzeumát 9,2 millióan keresték fel tavaly az intézmény keddi előzetes jelentése szerint.

2014.01.07 18:19MTI
MTI

A végleges adatokat várhatóan februárban közlik, de az intézmény a látogatottságának csökkenése ellenére is leszögezte, hogy "jó eredményt ért el 2013-ban".

A múzeum vezetése örömének adott hangot, hogy 1,3 millióra nőtt a Párizsból és környékéről érkező látogatók, 700 ezerre pedig a páratlan műalkotásokat és műkincseket megtekintő diákok száma. A vendégek 70 százalékát továbbra is külföldiek teszik ki, közöttük is az amerikaiak, a kínaiak és a brazilok vannak legtöbben.

A Louvre 2011-ben 8,89 millió, 2012-ben viszont 9,7 millió látogatót fogadott. A tavalyelőtti év ugyanakkor rendkívülinek számított az új iszlám szárny felavatása és két nagysikerű kiállítás, egy Leonardo da Vinci- és egy Raffaello- tárlat miatt.

A Párizs szívében működő múzeum évek óta őrzi vezető helyét a világ leglátogatottabb kiállítóhelyei között. 2012-ben a második helyen a New York-i Metropolitan Museum szerepelt 6,11 millió vendéggel, míg a harmadik a londoni British Museum volt 5,57 millióval.

A Louvre-nak 2013-ban is mozgalmas éve volt: az észak-franciaországi Lens városában megnyílt fiókintézménye december 4-én zárta első évét, amely alatt 900 ezer látogatót fogadott, 200 ezerrel többet, mint előzetesen várták. Vezetőváltás is történt: a párizsi intézményt 12 évig vezető Henri Loyrette helyét Jean-Luc Martinez vette át áprilisban.

A tavalyi év nagy kiállításai között szerepelt a De l'Allemagne - De Friedrich á Beckmann (Németországból - Friedrichtől Beckmannig), valamint a Le Printemps de la Renaissance - La sculpture et les arts á Florence 1400-1460 (A reneszánsz tavasza - Firenze szobrászata és művészete 1400-1460).

Előbbit 209 ezren, utóbbit 215 ezren látták - közölte a múzeum, amely sikeresnek nevezte a Giottónak és társainak, az ősi egyiptomi rajzoknak és a Michelangelo Pistolettónak szentelt tárlatokat is. A Louvre manapság már több mint egymillió követőt számlál a Facebookon.

A 18 év alattiak, a tanárok, az újságírók és a művészek számára is ingyenesen látogatható kiállítóhely 2010 óta minden évben emelni kényszerült belépőinek árát. 2014-ben az állandó tárlatokra 12, az időszakiakra 13 euróba kerül egy jegy. A kombinált belépőért 16 eurót kell fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.