2014-es program

Történelmi jellegű kiállítások az osztrák múzeumokban

A háborúval és annak művészetével, illetve katonai és történelmi témákkal foglalkozik a Salzburgi Múzeum, számos tartományi múzeum és galéria, a bécsi városi könyvtár és a Nemzeti Könyvtár és a Hadtörténeti Múzeum.

2014.01.06 01:30MTI
Forrás: MTI

Az első világháború kitörésének századik évfordulójára emlékező kiállítások, spanyol mesterek tárlatai, kortárs és korábbi nagy alkotók kiállításai várják a látogatókat 2014-ben a bécsi múzeumokban.

Az első világháború alatti és utáni időszak művészetének alakulását jelentősen befolyásoló alkotók - mint például Albin Egger-Lienz és Anton Kolig - állnak a Belvedere-ben március 7-től látható Totentanz - Egger-Lienz und der Krieg (Haláltánc - Egger-Lienz és a háború), valamint a Leopold Múzeumban május 9-én nyíló Trotzdem Kunst! Österreich 1914-1918 (Mégis művészet! Ausztria 1914-1918) című kiállításokon.

A háborúval és annak művészetével, illetve katonai és történelmi témákkal foglalkozik a Salzburgi Múzeum, számos tartományi múzeum és galéria, a bécsi városi könyvtár, a Nemzeti Könyvtár és a Hadtörténeti Múzeum, amely újjáalakított, első világháborús állandó kiállítását június 28-án, a szarajevói merénylet évfordulóján nyitja meg.

Diego Velázquez spanyol művész Ausztriában korábban be nem mutatott, a londoni National Gallerytől és a madridi Pradótól kölcsönkapott alkotásai is láthatóak lesznek a Bécsi Művészettörténeti Múzeum október 28-án nyíló, portrékat, csendéleteket, vallásos műveket, állattanulmányokat és tájképeket bemutató kiállításán.

Az Albertinában március 14-én nyílik a Zwischen Dürer und Napoleon (Dürer és Napóleon között) című kiállítás, amely Albert Kázmér szász-tescheni herceg változatos életét és az általa 1776-ban alapított gyűjtemény történetét mutatja be. Különböző dokumentumok és képek mellett a herceg ékszereit, ezüsttárgyait és drágaköveit is láthatja a közönség.

Michelangelo Antonioni 1966-os, Nagyítás című filmjének a fotográfia történetére gyakorolt hatását szemlélteti az Albetinában május 10-től látható, Blow-Up című tárlat. Szeptemberben a 85 éves Arnulf Rainer alkotásait átfogó retrospektív kiállításon mutatják be, a hónap közepétől pedig Joan Miró száz festményét, rajzát és egyéb művét láthatják az érdeklődők.

A Tocotronic német rockzenekar szabadtéri performanszával és az intézmény homlokzatán bemutatott installációval ünnepli a Mumok (Modern Művészetek Múzeuma) október 4-én Cosima von Bonin Kenyában született német művész első európai retrospektív tárlatának megnyitását.

A múzeum másik nagy 2014-es kiállítása a június 6-tól látható Rock the Void című tárlat lesz, amely Josef Dabernig osztrák alkotó munkásságát mutatja be.

2014-ben ünnepli fennállása 15. évfordulóját az Essl Múzeum, ebből az alkalomból Karlheinz Essl gyűjtő made in austria címmel mutat be egy összeállítást személyes, nagy terjedelmű gyűjteményéből. A tárlat az 1945 utáni osztrák művészetbe enged betekintést.

Salzburgban március 15-től a Bécsi Akcionisták képzőművészeti csoportja előtt tiszteleg a Museum der Moderne, március végétől pedig Ana Mendieta kubai alkotó műveit láthatják az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.