Elárverezték a dinoszaurusz maradványait

Egy dániai múzeumba kerül Misty 17 méteres csontváza

A dániai Természettudományi Múzeum vásárolta meg a múlt hónapban egy nagy-britanniai árverésen a 17 méter hosszú, Mistynek becézett nőstény dinoszaurusz teljes csontvázát.

2013.12.18 00:30MTI
phys.org

Ezt maga a múzeum jelentette be kedden. "Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy a csontváz a múzeumé lett. Tudom, hogy így érzett az előző tulajdonos is - közölte Hanne Strager kiállítási igazgató. "Olyan helyen fogjuk kiállítani, ahol tudnak a kövületekkel bánni, és ahová az egész világ kutatói és a nagyközönség is bejuthat" - tette hozzá.

A Diplodocus fajhoz tartozó, 17 méter hosszú, Mistynek becézett nőstény dinoszaurusz a dél-angliai Billingshurstben lévő Summers Place aukciós ház árverésének legfontosabb darabja volt.

A 150 ezer éves csontváz 400 ezer fontért (mintegy 143 millió forint) cserélt gazdát. A leletet 2009-ben találták Raimund Albersdörfer német geológus és fosszíliákkal foglalkozó kereskedő fiai az Amerikai Egyesült Államokban: a hat méter magas csontvázat egy wyomingi magánkőfejtőben tárták fel.

"Ebből a fajból a világban összesen hat vagy hét többé-kevésbé teljes csontváz található" - mondta Hanne Stranger. Európában az egyetlen ilyen dinoszaurusz a frankfurti Senckenberg Múzeumban található, ezt két csontvázból rakták össze.

A Diplodocus longus faj békés növényevő volt, hossza a 30 métert is elérhette. Amerika északnyugati részén élt mintegy 150 millió évvel ezelőtt - írta közleményében a koppenhágai egyetem. A dán múzeum az Obel család alapítványa adományának köszönhetően tudta megvásárolni a csontvázat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.