Magyar alkotásokkal

A Pilseni Rajzbiennálé válogatott munkái a Cseh Centrumban

A Pilseni Rajzbiennále válogatott anyagából, köztük magyar díjazottak munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Cseh Centrumban.

2013.12.11 03:30MTI

A biennále rövid idő alatt a nyugat-csehországi város kulturális életének meghatározó részévé vált. A 2012-es, nyolcadik szemle anyagának válogatását idén másodszor mutatják be Magyarországon.

Az első tárlat a Szombathelyi Képtárban volt látható október 3. és november 24. között, Budapesten pedig február végéig lesz kiállítás a győztes munkákból - mondta el az MTI-nek Gál Róbert, a Cseh Centrum munkatársa.

Az idei magyar díjazottak, Kovács Péter Balázs, Nagy Gábor György, Zsankó László és Kókay Krisztina alkotásait is megismerheti a közönség. Az első pilseni biennálét 1996-ban csak cseh művészeknek rendezték. A seregszemle 1998-ban vált nemzetközivé, amikor más közép-európai művészeket is meghívtak.

A tavalyi biennálén már 38 országból 112 alkotó 138 munkáját mutatták be. Vándorkiállításokat 2006-tól szerveznek azzal a céllal, hogy a válogatott kollekció külföldi bemutatásán túl az adott ország képzőművészeit meghívják a következő biennáléra.

A nemzetközi zsűri munkájában részt vesz a cseh kulturális minisztérium, Pilsen városa, a cseh, a szlovák, a német képzőművészek és a magyar grafikusművészek szövetségének képviselője is. Közösen ítélik oda a biennále fődíját, a Grand Prix-t, és a biennále különdíját.

A fődíjat kétszer nyerte magyar képzőművész: Sóváradi Valéria 2004-ben és Madácsy István 2006-ban. A tavalyi biennále győztese Martin Zálesák cseh grafikusművész volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.