Elkelt

Több mint 93 millió forint egy rajzolt térképért

425 ezer dollárért árvereztek el az Egyesült Államokban egy japán világháborús térképet Pearl Harbor megtámadásáról.

2013.12.07 14:17MTI
Bejött a becsült ár (Fotó: Christie's)

A Pearl Harbor elleni támadás után 72 évvel került kalapács alá a japán légierő egy háborús térképe. A történelmi dokumentumot a Christie's aukciósház előzetesen 400-600 ezer dollárra (87-132 millió forint) becsülte.

A térkép valójában a japánoknak az amerikai csendes-óceáni flottára mért támadásáról szóló sikerjelentés, amelyet a világháború egyik mérföldkövének számító 1941. december 7-ei esemény után Hirohito császár elé tártak.

Fucsida Micuo repülőtiszt a csapás után rajzolta meg a 79-szer 58 centiméteres térképet a hadihajókkal Hawaii kikötőjében. A dokumentumon a torpedóvetők pályáját éppúgy megrajzolta, mint a találatokat jelző lángokat.

A kapitány vezette az amerikaiak elleni hadművelet első hullámát. Később áttért a keresztény hitre, és az Egyesült Államokba költözött. A térkép idővel egy amerikai történész birtokába került, majd egy gyűjtemény része lett. Ebből a kollekcióból került pénteken kalapács alá a Christie's aukciósháznál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.