"Vissza szeretném forgatni az idő kerekét"

Megszólalt a pécsi ámokfutó: "Sosem volt gyilkolási szándék bennem"

"Sosem volt gyilkolási szándék bennem" - állítja a "pécsi ámokfutó" néven elhíresült Gere Ákos, aki 2009 novemberében agyonlőtte egyetemista társát. A támadó négy év óta először vall a nyilvánosság előtt.

2013.11.27 11:26ma.hu

"Egy 23 éves fiatalember rontott be a PTE biofizikai kutatóintézetének épületébe, és ott - még nem tudni, milyen fegyverrel - lövöldözni kezdett. Két ember életveszélyesen, egy súlyosan, egy másik pedig könnyebben megsérült a lövöldözésben. A támadót a rendőrök elfogták." Így jelent meg szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2009. november 26-án az első hír arról a lövöldözésről, amelyet az egyik gyógyszerészhallgató, Gere Ákos követett el, és amelyben - mint utbb kiderült - egy 19 éves diáktársa meghalt.

Az elkövető később maga hívta fel a rendőrséget az egyetemhez közeli kórházból és csak annyit mondott, lövöldözés történt az egyetemen, nála pedig fegyver van, lehet, hogy "elkövetett valamit". A támadásért utóbb elítélt fiatalember sem a nyomozás és a per ideje alatt, sem azóta nem adott senknek interjút, noha példátlanul nagy volt iránta az újságírók érdeklődése. Négy évet kellett várni, mire megnyílt, és az Ördögök ügyvédei sorozat szerzőjének, P. Gál Juditnak részletesen beszélt arról a végzetes napról, és az odáig vezető útról.

Ákos 15 éves kora óta szedett gyógyszereket, és azt mondja, megfelelő terápiával nem került volna olyan pszichotikus állapotba, hogy 2009. november 26-án lövöldözni kezdjen a Pécsi Tudományegyetemen. A diák, akit háromszor lőtt mellkason, a helyszínen meghalt. Az ámokfutót életfogytiglani fegyházra ítélték, legkorábban mostantól számítva huszonhat év múlva szabadulhat.

"Olyan érzésem volt, hogy folyamatosan figyelnek, ezért akartam a légkondicionálót is szétszedni..."

"Bűnhődni mindenféleképpen kell. Nem akarok mentséget keresni és kisebbíteni a történtek jelentőségét, a halálesetet, a sérüléseket. Ugyanakkor túlzónak találom az ítéletet. Nem mondom, hogy akkor lennék elégedett, ha a felét kaptam volna, azt se mondom, hogy egy évet kellett volna kapnom, de az igazság szerint a kényszergyógykezelést tartottam volna megfelelőnek" - olvashatjuk Gere Ákos szavait P. Gál Judit Halálosztók című könyvében.

Az exkluzív interjúból kiderül, hogy Ákos mit csinált volna másként, milyen volt szociális háttere, és kivel vette fel a kapcsolatot börtönben. A Halálosztók című riportkönyv az elmúlt évek legbrutálisabb gyilkosságaival és azok jogi bonyodalmaival foglakozik, és tár fel érdekes, eddig nem ismert részleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.