Veszélyes könyv

Betiltották a tálibok célpontjává vált lány, Malala könyvét

Pakisztánban a magániskolák betiltották a lányok és nők oktatásának tálib tilalmát ellenző Malala Juszufzai diáklány önéletrajzi könyvét, a lányt pedig a Nyugat bábjának bélyegezték.

2013.11.11 01:00MTI

Adíb Dzsavedani, az összes, mintegy 40 ezer pakisztáni magániskolát tömörítő szervezet elnöke vasárnap bejelentette, hogy a szövetség betiltotta, pontosabban kitiltotta a magániskolák könyvtáraiból Malala könyvét. Hozzátette, hogy a lány a Nyugatot képviseli, nem pedig Pakisztánt.

A 16 éves Malala az idei Nobel-békedíj egyik esélyese volt. Akkor figyelt fel rá a világ, amikor tavaly a pakisztáni tálibok egy harci csoportja megpróbálta megölni, de csak megsebesíteniük sikerült, igaz, életveszélyesen. Juszufzai bűne a tálibok szemében az volt, hogy a lány netnaplójában rendszeresen beszámolt arról, milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak.

Malala önéletrajzi könyve októberben jelent meg, nem teljesen az ő munkája, a kötet társzerzője Christina Lamb brit újságíró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.