Véres hagyomány

A bikaviadal a spanyol kulturális örökség része lett

A spanyol kulturális örökség részének nyilvánította a bikaviadalt a spanyol törvényhozás felsőháza.Egyelőre nem világos, hogy a szerda éjszaka elfogadott törvény milyen hatással lesz a véres látványossággal kapcsolatban Katalóniában érvényben lévő tilalomra.

2013.11.07 18:44MTI

Elméletileg egy ilyen jogszabály felülírhatja a regionális kormányzat rendelkezését, ám a bikaviadalok a helyi hatóságok hatáskörébe tartoznak, és a katalóniai tilalom feloldására tett kísérletből könnyen bírósági ügy válhat.

A bikaviadalt a kulturális örökség részévé tevő törvényt hatszázezer aláírással támogatták petíciójukban a bikaviadal hívei, köztük Mariano Rajoy miniszterelnök és a Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa.

A törvényt 144 támogató, 26 ellenző szavazattal, 54 tartózkodás mellett fogadta el a spanyol szenátus. A hatalmon lévő Néppárt (PP) szenátora, Sebastian Ruíz a törvényt támogató felszólalásában arról beszélt, hogy a bikaviadal "a kiválóság nemzeti és népszerű művészeti formája", egyúttal a spanyol társadalom fejlődésének alapjául is szolgál, ugyanis munkahelyeket teremt és fellendíti a gazdaságot.

Az ellenzékben lévő szocialisták (PSOE) többnyire tartózkodtak a szavazástól, mivel egyrészt szükségtelennek vélték azt, másrészt úgy ítélték meg, hogy a törvény szembeállíthatja egymással a spanyolokat.

Egy kisebb ellenzéki csoport szenátora, José Enrique Iglesias úgy vélte, a döntés Franco tábornok diktatúráját idézi, és arra figyelmeztetett, hogy nemzetközi tiltakozást válthat ki, ha Spanyolország az UNESCO-nál is megpróbálkozik a bikaviadal nemzeti kulturális örökséggé nyilvánításával.

Katalóniában tavaly tiltották be a bikaviadalt, a Kanári-szigeteken pedig a tiltás már a kilencvenes évek óta érvényben van. A tilalom elrendelése azonban csak szimbolikus gesztusnak tekinthető, hiszen egy-két kivételes eseménytől eltekintve ebben a két régióban alig tartottak bikaviadalokat.

A spanyol nemzeti szimbólumok között emlegetett bikaviadal egyébként évek óta válságban van, a viadalok száma erősen lecsökkent, csak a hagyományos nagy központokban, Madridban, Sevillában és Pamplonában nem érződik a krízis hatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.