Az utolsó bikaviadal

Munka nélküli matadorok Katalóniában: Isten hozzád, "délutáni halál"!

Spanyolország befolyásos északnyugati tartománya, Katalónia vasárnap búcsút vesz az ősi hagyománytól: az utolsó bikaviadalt tartják a barcelonai arénában.

2011.09.25 18:22MTI

A 20 ezer férőhelyes stadionba már régen minden jegy elkelt. A régió fővárosában ez lesz az utolsó viadal, az állatkínzónak minősített ősi játék végső eltörlésének tilalma 2012. január elsején lép életbe Katalóniában.

Az országrészben a bikaviadalok népszerűsége az elmúlt évtized során rohamosan csökkent, így mostanra már csak a barcelonai aréna maradt az egyetlen helyszíne a torreádorok és a hatalmas állatok összecsapásainak. Idén a tartományi parlament azt követően hozott tiltó határozatot, hogy állatvédők sikeres aláírásgyűjtési akciót folytattak a viadal ellen.

A döntést kritikusai szerint a törvény azonban sokkal inkább a függetlenséggel kacérkodó Katalónia fricskája Madridnak, mint valódi állatvédelem. A katalán tiltás mindenester azóta országszerte vitákat indított a több évszázados, Hemingway és más szerzők által is rajongott népszokásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.