Kevesebb nézőt ésrdekel a vörös posztó

A válság elérte a spanyolországi bikaviadalokat is

Elérte a válság a spanyolországi bikaviadalokat is, miután az idén 40 százalékkal kevesebb viadalt rendeztek, mint három évvel ezelőtt.

2010.10.07 19:09MTI

A spanyol Expansión gazdasági lap beszámolója szerint a legjobb jegyekből az idén 3 százalékkal kevesebbet, a harmadosztályú jegyekből 13 százalékkal kevesebbet adtak el, mint korábban.

Katalóniában - ahol 2012-től elvileg már tilos bikaviadalt rendezni - az egyetlen nagy arénában, Barcelonában is fél házzal ment a szezon utolsó rendezvénye: a mintegy 18 ezer ülőhely fele üresen maradt.

Spanyolországban hónapok óta tart a vita arról, hogy betiltsák-e az embert és állatot egymásnak ugrasztó, évszázados látványosságot. A viadalok mellett gazdasági és üzleti érveket felvonultató gazdasági lap szerint a bikaviadalok megrendezése hétezer embernek ad munkát, évi 2,5 milliárd euró bevételt jelent, és a GDP hozzávetőleg 1,5 százalékát teszi ki.

Az állattenyésztők arra hivatkoznak, hogy a viadalok nélkül kihalna a különlegesnek számító spanyol küzdő bikafaj, az idegenforgalmi ágazat pedig attól tart, hogy a tiltással Spanyolország elveszíti egyik legjelentősebb attrakcióját.


Felmerült az a lehetőség is, hogy a bikaviadalt a spanyol kulturális örökség részének, afféle kulturális terméknek minősítik. Ebben az esetben a jegyek áfája csak 8 százalék lenne a jelenlegi 18 százalék helyett, s az események így több látogatók vonzanának a nehéz gazdasági körülmények közepette is.

A viadalok ellenzői egy 2006-os Gallup-felmérésre hivatkoznak, miszerint a spanyolok 72,1 százalékát nem érdekli ez a fajta szórakozás, a 15 és 24 év közötti korosztályban pedig ez az arány eléri a 81,7 százalékot. Betiltásukat állat- és környezetvédők mellett főleg értelmiségiek követelik, akik kegyetlennek tartják az egyenlőtlen küzdelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.