Megnyitó

Kuti Dénes kiállítása nyitotta a Kárpát-haza Galériát

Kuti Dénes szovátai festőművész kiállításával nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája Budapesten.

2013.10.15 00:31MTI

Ez a galéria a nemzetegyesítés egyik hídfőállása - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédében. Amellett, hogy művészeti küldetést is teljesít, a kiállítóhely bemutatja az egyes nemzetrészek sajátos gazdagságát, amely nélkül csonka lenne a magyar kultúra, valamint megélhetővé teszi, hogy részesei lehessünk az egységes magyar kultúrának - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt hangoztatta: a magyarság megmaradásához minden nemzetrészt meg kell őrizni, mert ezek gazdagságának az összessége adja a magyar kultúrának, örökségnek, jövőnek az egészét. Akkor tudjuk egységben látni a kárpátaljai, a felvidéki, az erdélyi és a magyarországi művészetet, hogyha időről időre vannak olyan fórumok, kiállások, ahol az egyetemes magyarság gondolatkörében a nemzetrészek be tudnak mutatkozni.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a Kárpát-haza Galéria a kiemelkedő külhoni, kortárs képzőművészeti értékek bemutatására született. Az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencei magyar kulturális tér fejlesztése, és a nemzeti összetartozás erősítése miatt tartotta fontosnak, hogy Budapest egy ilyen kulturális központtal gyarapodjon. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke arról szólt, hogy Kuti Dénes képeiben a fényesség fogta meg a leginkább. "A tárlaton látható képek közvetítő alkotások, születésükhöz Erdély kellett" - vélekedett

Közölte, hogy jövőre elindul az MMA Nemzeti Szalon, az építészeti, a képzőművészeti, az ipar- és tervezőművészeti és a fotóművészeti szalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.