November 9-ig látogatható

Kafka Prágában címmel nyílt kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Kafka Prágában címmel nyílt kiállítás kedden a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK). A november 9-ig látogatható tárlatot az író születésének 130. évfordulója alkalmából láthatja a budapesti közönség.

2013.10.09 02:29MTI

A kiállítás - amelyet Markéta Malisová, a prágai Franz Kafka Centrum igazgatója mutatott be - kilenc nagyméretű tablóból áll össze, amelyen bemutatják Franz Kafka életének és munkásságának fontosabb állomásait.

A látogatók fotók és különböző dokumentumok, például egy iskolai bizonyítvány vagy egy kéziratból származó oldal segítségével kaphatnak bepillantást az író életébe. Egy vitrinben olyan különleges kiadványok is láthatók, mint A perből készült opera zongorakivonata 1953-ból vagy a regény 1977-es New York-i kiadásának egy példánya.

A tárlat része az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum és a FSZEK Kafka-variációk című programsorozatának, amelynek célja, hogy minél többet megmutasson Kafka életéből és munkásságából, betekintést nyújtson az ezerarcú író sokszínű alkotói tevékenységébe, irodalmi műveibe.

A kiállítást megnyitó Csomós Miklós főpolgármester-helyettes beszédében megjegyezte, hogy a tárlaton keresztül az érdeklődők akár arra a kérdésre is választ kaphatnak, miért akarta Franz Kafka halála előtt műveinek megsemmisítését. Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója megjegyezte, hogy a tárlat része az országos könyvtári napok programsorozatának.

Hangsúlyozta: a FSZEK mindig nagy figyelmet szentelt annak, hogy közösen szervezzen programokat különböző kulturális intézményekkel, a mostani kiállítás is példa erre. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet a Szerző és mű címmel szerdára szervezett német nyelvű nemzetközi konferenciára, amely irodalomtudományi szempontból foglalkozik Kafkával és műveivel.

A megnyitó után Kafka titkai címmel irodalmi estet tartottak, a házigazda Ungvári Tamás író, irodalomtörténész kalauzolta az érdeklődőket Kafka világában Kulka János és Fullajtár Andrea színművész közreműködésével. Franz Kafka (1883-1924) Prágában született és Ausztriában hunyt el, a prágai zsidó temetőben nyugszik.

Cseh német-zsidó családból származott, németül írt és a soknemzetiségű monarchia polgára volt. Minden nap elment dolgozni egy biztosítótársasághoz, éjjelente művein dolgozott, halálos betegségével, a tuberkulózissal éveken át viaskodott. Leghíresebb regényei A per és A kastély, de számtalan novellát is írt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.