Elképesztő

Hihetetlenül éles röntgensugarat alkottak göttingeni kutatók

A világ legélesebb röntgensugarát hozták létre göttingeni kutatók: tízezerszer vékonyabb, mint az emberek haja.

2013.10.01 00:29MTI

A speciális lencse révén létrehozott sugár átmérője öt nanométer - közölte hétfőn a Göttingeni Egyetem.

Az eddigi legkisebb sugárátmérő mintegy húsz nanométer volt - egy nanométer a milliméter egy milliomod részének felel meg. A kutatást a hamburgi DESY Részecskefizika-laboratóriumban végezték. A vizsgálatban részt vett a Göttingeni Egyetem röntgenfizikai és anyagfizikai intézete is. Az eredményeket az Optics Express című szaklapban mutatták be.

A pontos röntgensugár az egyetem szerint új lehetőségeket nyithat meg az anyagkutatásban, például a napelemek készítésénél alkalmazott nanohuzalok esetében.

Az energiában gazdag röntgensugarat nem olyan könnyű gyűjtőlencsével fókuszálni, mint a látható fényt. Átlagos lencse helyett a kutatók egy úgynevezett Fresnel-lencsét használtak, amely különböző rétegekből épül fel. A központi hordozó egy wolframdrót volt, amelynek vastagsága a milliméter csupán tízezred része.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.