Az elesettek felkarolója

Megemlékezést tartanak Boldog Teréz anyáról

A tevékenységét ismertető fotókiállítással emlékeznek Kalkuttai Boldog Teréz anyára a budapesti Szent István-bazilikában a jótékonyság napjához kötődően. Erdő Péter is beszédet tartott.

2013.09.05 21:54MTI
MTI

A tárlat csütörtöki megnyitóján Erdő Péter bíboros arról beszélt: Albánia és az Apostoli Szentszék olyan személyiséget ünnepel, aki kivívta az egész világ tiszteletét, és olyan üzenetet tudott átadni, amelyet minden nép megértett. Szavai szerint a segítő szeretet nyelve az a nyelv, amelyet mindenki megért az egész világon. "Aki erről tud tanúságot tenni, annak az üzenetét mindenütt megértik, tisztelettel és szeretettel fogadják" - mondta.

Erdő Péter beszédében Isten segítségét kérte, hogy aki szükséggel találkozik, Teréz anya példáját kövesse.

Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester Teréz anya életét ismertetve kiemelte: jó cselekedetei, szeretetteljes tisztasága példa volt és az is marad nemzedékek számára, és ezt őrzi a kiállítás is. Mint mondta, Teréz anya hosszú és küzdelmes élete, küldetése meghatározó Budapest számára is, a főváros igyekszik mindent megtenni, hogy segítsen a bajbajutottakon. Példaként említette, hogy az elmúlt években csaknem ezerrel növelték a hajléktalan emberek szálláslehetőségeit, és törekednek a rászorulók segítésére.

A főpolgármester pótolhatatlannak nevezte az egyházak szeretetszolgálatainak, a karitatív szervezeteknek és alapítványoknak a munkáját.

A kiállítás megnyitója előtt Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa szentmisét celebrált Boldog Teréz anya tiszteletére.

A megemlékezésen részt vett a tárlatot kezdeményező Mira Hoxha, Albánia budapesti nagykövete és a diplomáciai testület több képviselője.

Az ENSZ Közgyűlése tavaly decemberben magyar kezdeményezésre, konszenzussal nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává. A közgyűlés felkérte az ENSZ-tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, oktatási és egyéb programok szervezésével.

Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet misszionáriusai rend alapítója Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben, az akkor még a török birodalomhoz tartozó Szkopjéban, albán családban.18 évesen lépett be a Loreto nővérek rendjébe, és felvette a Teréz nővér nevet.

Az elesettek felkarolója Kalkuttában hunyt el 87 éves korában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.