Megnyílik

A WikiLeaks filmmel nyílik csütörtökön a torontói filmfesztivál

Bill Condon WikiLeaks-drámájával, a The Fifth Estate című filmmel veszi kezdetét csütörtökön a tíznapos Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyen nem szakmai zsűri, hanem a közönség ítéli oda a legjobb film címét. A fesztiválon bemutatják Szász János A nagy füzet című alkotását is.

2013.09.04 19:07MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Szász János filmje, amely júliusban elnyerte a Kristály Glóbusz fődíjat Karlovy Varyban, a rangos torontói nemzetközi filmfesztiválon látható először a tengerentúlon. A nagy füzetet, amely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra, szeptember 9-én vetítik Torontóban. A második világháború idején egy határszéli faluban játszódó produkciót a rendező is elkíséri a mustrára.

A tíznapos fesztivál alatt 146 alkotás világpremierjét tartják a kanadai városban, köztük a Tracy Letts Pulitzer-díjas darabjából készült August: Osage County című családi drámáét Meryl Streeppel és Julia Robertsszel a főszerepben vagy a Dallas Buyers Clubét a texasi AIDS-aktivistát alakító Matthew McConaughe-val és a Prisoners című emberrablós drámát Hugh Jackmannel és Jake Gyllenhaallal.

Cameron Bailey, a TIFF művészeti igazgatója nem találhatott volna aktuálisabb filmet a nyitányhoz: a transzparencia jegyében titkos dokumentumokat az interneten kiszivárogtató Julian Assange történetét feldolgozó The Fifth Estate akkor mutatkozik be, amikor a WikiLeaks-botrány egyik legfontosabb forrása, Chelsea Manning ügyében ítéletet hozott a bíróság, és egy újabb kiszivárogtató, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal titkos iratait közreadó Edward Snowden menekültdrámája zajlik.

"Ezek az ügyek súlyosak és fontosak, mindannyiunkat felelősség terhel azért, hogy amennyire csak lehet, teljes képet adjunk a történtekről" - mondta filmjéről Bill Condon. Hozzáfűzte: megdöbbentő hasonlóságok mutatkoznak Assange és Snowden története között.

A The Fifth Estate főszerepét a brit Sherlock-sztár, Benedict Cumberbatch játssza, akit Peter Jackson A hobbit-trilógiájának első részében vagy a Star Trek - Sötétségben című epizódjában is láthatott a közönség.

Sok olyan filmet is nagy várakozás övez Torontóban, amelyet a napokban vetítenek a telluride-i vagy a velencei filmfesztiválon. Ilyen Alfonso Cuarón űrodüsszeiája, a Gravitáció Sandra Bullockkal és George Clooneyval, Steve McQueen rabszolgatörténete, a Twelve Years Slave, és Jason Reitman Labor Day című drámája Kate Winslettel és Josh Brolinnal.

Torontóban nem adnak át díjakat, egyedül a közönség szavazata dönt, mégis az Oscar előszobájának tartják: 2007 óta minden produkció sikerrel szerepelt a TIFF-en, amely később elnyerte az amerikai filmakadémia legjobb filmnek járó díját.

"A közönségünkről mindenki tudja, hogy jó orra van a kvalitásos filmekhez, és megtalálja az olyan alkotásokat, mint a Gettómilliomos, A király beszéde, Az Argo-akció vagy a Napos oldal. Remélem, a figyelem azért továbbra sem csak azokra a filmekre irányul, amelyek bekerülnek a díjszezon lóversenyébe, mert a fesztiválon még sokkal több izgalmas dolgot láthatnak" - fogalmazott Bailey.

Az olyan őszi premiereken kívül, mint a Hajsza a győzelemért című Forma-1-es dráma vagy a Mandela: Long Walk to Freedom című életrajz, több tucatnyi kitűnő alkotás keres forgalmazót a torontói filmfesztiválon. John Turturro a Fading Gigolo című produkcióval jelentkezik, amely azért is figyelmet érdemel, mert sikerült rábeszélnie Woody Allent a film egyik főszerepére. A Turturro által írt és rendezett vígjátékban Allen selyemfiút alakít, aki barátját (Turturro) futtatja.

A gazdag dokumentumfilmes válogatást is felvonultató nemzetközi filmes seregszemle szeptember 15-én zárul a közelmúltban elhunyt Elmore Leonard regényéből készült Life of Crime című bűnügyi vígjátékkal, amelyben Jennifer Aniston, Isla Fisher és Tim Robbins is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.