A "Kárpát-medence kenyere"

Augusztus 20. - 150 kilós kenyeret sütnek Szolnokon

A Kárpát-medence kenyere néven százötven kilogrammos cipót sütnek Szent István király napjára Szolnokon.

2013.08.15 11:37MTI

A kenyeret a székelyföldi Diószegi László vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztja, gyúrja egybe augusztus 19-én a szolnoki művésztelepen, ahol az elmúlt napokban megépült - a szervezők szerint - a Kárpát-medence legnagyobb kemencéje.

A hatalmas cipót Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Septe József, a pékszövetség elnöke jelenlétében augusztus 20-án délelőtt emelik ki a kemencéből.

A magyar nemzet összetartozását szimbolizáló kenyeret aznap este a szolnoki központi ünnepségen szentelik meg, szelik fel és osztják szét az ünneplők között - ismertette a programot Harcsa Béla, a kezdeményezés ötletgazdája, a Szolnok Televízió főszerkesztője.

A Guinness-rekordra is pályázó óriási kenyér sütéséhez hozzájárult a vajdasági Zenta, a felvidéki Révkomárom, a kárpátaljai Beregszász, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy, a lengyelországi Tarnow, valamint a hazai települések közül Lipót, ahonnan többek között forrásvizet, burgonyát, sót és élesztőt küldtek a Tisza-parti városba.

Az óriáscipó megsütéséhez kellően nagy péklapátokra és dagasztóteknőre is szükség volt, ezeket Berényi Róbert jászalsószentgyörgyi bognármester faragta ki fából. Péklapátból kettő készült, az egyik segítségével a frissen dagasztott, nyersen mintegy 200 kilogrammot nyomó cipó kerül a kemencébe, a másik, laposabb pedig a kisült kenyér kivételére szolgál. A fenyőfából készült péklapátokat méretüknél fogva csak négy ember tudja biztonságosan kezelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.