Napra forgó kislány

68 millió forintra taksált grafitti

Az ismeretlen személyazonosságú brit graffitiművésznek, Banksynek egy Los Angeles-i benzinkút falára festett nagyméretű munkáját árverezik el decemberben.

2013.08.15 06:30MTI

Az aukciós ház szerint a mű akár 300 ezer dollárt (68 millió forintot) is érhet egy gyűjtőnek.

A Flower Girl című kép 2008-ban került a téglafalra. A csaknem 3 méter magas és 2,4 méter széles falfestmény egy kislány sziluettjét ábrázolja, aki felnéz egy biztonsági kamerára, amely egy virág szárán ül a virágkehely helyett.

A Julien's Aukciós ház a művész iránti érdeklődésre alapozva 150-300 ezer dollár közötti értékűre becsülte a képet, amely egyébként nem a művész tulajdona.

Ez az első eset, hogy az Egyesült Államokban árverésen kínálnak megvételre egy eredeti Banksy-falfirkát, ráadásul egy monumentális alkotást. Néhány hónapja egy miami árverésen tervezték eladni a művész egy falfestményét, a Slave Labourt, a művet azonban utolsó pillanatban visszavonták az aukcióról, mert sokan bírálták, hogy azt egy londoni utcáról "lopták el" és vitték Amerikába.

A decemberben kalapács alá kerülő graffiti eladását a tulajdonos benzinkutas engedélyezte.

"Banksy nemcsak provokatív, hanem nagyon mulattató is. Ezért igazán szórakoztató együtt árulni a munkáit a nagyszerű kortárs alkotók műveivel" - vélekedett Martin Nolan, az árverési ház igazgatója.

A Flower Girl az egyetlen falfestmény az árverésre kerülő tételek között a Julian's december 5-i street art gyűjteményében. A többi, vászonra vagy papírral készült alkotás olyan neves utcai művészek munkája, mint Risk vagy Mear One.

A brit graffitis művésznévként vette fel a Banksy nevet, valódi személyazonosságát nem fedi fel a nyilvánosság előtt. A műveit a honlapján (www.banksy.co.uk) megjelenő fotókkal hitelesíti. A róla készült, 2010-ben Oscar-díjat nyert Kijárat az ajándékbolton át című dokumentumfilmben megjelent ugyan, de arcát elhomályosították, a hangját pedig eltorzították, hogy ne lehessen felismerni.

A miami árverésről visszavont Slave Labour graffiti júniusban 1,1 millió dollárért kelt el egy londoni privát aukción.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.