Összegraffitizte egy kínai turista

Kínai írásjelek Nagy Sándor luxori domborművén - képpel!

Heves, a kínai turisták külföldi viselkedéséről szóló vitákat robbantott ki Kínában, hogy egy 14 éves fiú a luxori templom egyik antik kő domborművére karcolta: "Itt járt Ting Csinhao".

2013.05.28 15:36MTI
Fotó: MTI

A vandalizmust tanúsító, évekkel korábban készült fénykép a múlt héten került fel az internetre. A nancsingi diák szülei hétfőn bocsánatot kértek Egyiptomtól és az aggódó kínaiaktól fiuk tette miatt. Kínai bloggerek szerint a graffiti szégyent hoz az országra.

A Nagy Sándort ábrázoló dombormű összefirkálása hatalmas felháborodást keltett kínai internetes oldalakon, és a hétvégén megkezdődött a hajsza a tettes után. Hamarosan kiszivárogtak a tinédzser személyes adatai, volt iskolájának honlapját pedig hackerek feltörték, és csak úgy lehetett továbblépni benne, ha először a fiú által Luxorban hagyott "üzenetre" kattintottak.

Az immár középiskolás fiú szülei a helyi lapban nyilvános bocsánatkérésre kényszerültek. Teng szülei a gyerek csínytevésével kapcsolatban megjegyezték, hogy annak a tanítás, a nevelés és a felügyelet hiánya volt az oka. Elmondták, turistacsoporttal jártak Egyiptomban, és nem is vették észre, amikor a gyerek a "graffitit" megalkotta.

"Sokat vittük magunkkal kirándulni, és gyakran láttunk hasonló feliratokat, de nem jutott eszünkbe, hogy megmondjuk neki, ez nem helyes" - mondta az anya, aki könyörgött az internetezőknek, hogy ne vadásszanak a fiára.

A kínaiak az elmúlt évben összesen 82 millió külföldi utazást tettek. A turisták viselkedését sok kritika éri. Vang Jang miniszterelnök-helyettes, aki a fiatal fiú tettét civilizálatlannak nevezte, többi honfitársa "helytelen" viselkedését is kritizálta: "Hangosan beszélnek a nyilvánosság előtt, írásjeleket vésnek a turistalátványosságokra, piros lámpánál mennek át az utcán, köpködnek mindenhova és civilizálatlanul viselkednek. Ez szégyent hoz a kínai népre".

Az egyiptomi hatóságok eleinte nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a rongálásnak, a régészeti minisztérium csak a hatalmas kínai felháborodási hullám láttán küldött külön restaurátort a "csak a felszínt érintő" kínai írásjelek eltávolítására. A luxori régészeti helyek főfelügyelője rámutatott, hogy nem a kínai fiatal volt az első, aki ellenállhatatlan késztetést érzett önmaga megörökítésére az antik templomban: az első falfirka 1890-ből származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.