Csekély részvétel a felsőházi választásokon

Egyiptom - Luxor a szerencsére bízza?

Végéhez közeledik a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukása utáni első parlament megválasztása: kedden csekély részvétellel megkezdődött és szerda estig tart a felsőház (súratanács) választásainak második, egyben utolsó fordulója, amelyben 14 tartomány, köztük Luxor és Asszuán szavazói voksolhatnak.

2012.02.14 14:40MTI

Az első panaszok délelőtt Beni-Szueif tartományból érkeztek: a Wataninet egyiptomi keresztény hírportál megfigyelői azt nehezményezték, hogy egyes falvakban olyan választási megbízottak működnek, akik kötődnek helyi jelöltekhez. Ez főleg azért jelent problémát, mert a választók között sok az írástudatlan, aki segítségre szorul a szavazócédula kitöltésénél.
   
Az egyiptomi parlament 270 tagú második kamarája mindenekelőtt tanácsadó testület, és sok egyiptomi fölöslegesnek tartja. Az első fordulóban, amelyben egyebek közt Kairó és Alexandria polgárai vettek részt, hivatalos adatok szerint a részvétel éppen csak 15 százalékos volt, és - mint korábban az alsóházban (népi gyűlés) - a Muzulmán Testvériség Szabadság és Igazságosság Pártjának, valamint a szalafista an-Núr pártnak a biztos győzelmét hozta.
   
A súratanács tagjainak kétharmada választás útján jut posztjához, egyharmadát az államfő nevezi ki. Mivel Egyiptomban még nincs új államfő, az utóbbi egyharmadnyi hely egyelőre betöltetlen marad. Az új parlament, amelynek feladata lesz az új alkotmány kidolgozása is, február 28-án tartja a két ház első együttes ülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.