Iránytű

Fesztiváljáratok a Szigetre

Hogyan, merre, mivel juthat el a Sziget Fesztiválra? Itt mindent megtalál, térképekkel, és járatinformációkkal!

2013.08.03 14:12ma.hu

2013. augusztus 5-e, hétfő és augusztus 12-e, hétfő között rendezik meg a 21. Sziget Fesztivált az Óbudai-szigeten.

A Sziget és a BKK között létrejött megállapodás alapján a Sziget napjaira speciális, tömegközlekedési és más kiegészítő szolgáltatásokat biztosító közös CityPASS karszalagot árusít a BKK, emellett rendkívüli járatokat is indít, sűrítik a H5-ös hévet, az 1-es, 1A villamosokat, valamint a 901-es és a 918-as éjszakai autóbuszokat.

A 4-6-os villamosok a fesztivál idején éjjel-nappal közlekednek a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között.

Take BKK's public transport services to the Sziget Festival

The 21th Sziget Festival will be held on Óbuda Island from Monday 5 August to Monday 12 August 2013. Thanks to the agreement between Sziget and BKK Centre for Budapest Transport, special CityPASS wristbands will go on sale entitling holders to public transport and other special services during the event. For more information, click here >>>

Az idei, 21. Sziget Fesztivál idején

- sűrűbben és éjjelente is jár H5-ös hév, a BKK emellett sűrít számos más járatot, illetve növeli a kapacitást a környező éjszakai járatokon,
- rendkívüli hajójárat indul a Szigetre tartó utasoknak,
- CityPASS karszalagot árusít a BKK a Szigettel közösen, ami többek között ingyenes tömegközlekedési lehetőséget biztosít a BKK járatain Budapest közigazgatási határán belül, használható ingyenes fürdő- és strandbelépőként, kedvezményt biztosít a budapesti múzeumokba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Vidámparkba történő látogatásához, illetve kedvezményesen vehető igénybe a City Taxi szolgáltatása,
- a CityPASS-szal rendelkező vendégeket a reptérről a Szigetre közvetlen transzferbusz viszi

Utazzon tömegközlekedéssel a Sziget Fesztivál helyszíneire, az Óbudai-szigetre!

A Sziget Fesztivál helyszínéül szolgáló Óbudai-sziget Budapest III. kerületében, Óbudán található. Megközelítésére elsősorban a H5-ös hév vonatait ajánljuk, de megközelíthető a rendkívüli hajójáratokkal, illetve kb. 1 kilométer gyaloglással a 9-es, a 34-es, a 86-os, a 106-os, a 134-es és a 234-es autóbuszokkal is a belváros, Kőbánya és Dél-Buda felől.

A H5-ös hév a Batthyány térről indul, amely könnyen megközelíthető
- a Batthyány téri végállomáson az M2-es metróval,
- a Margit hídi állomáson a 4-6-os villamosokkal,
- Dél-Buda irányából a 19-es villamosokkal, illetve a 86-os autóbusszal a Batthyány téren,
- a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a 200E autóbusszal a Kőbánya-Kispest végállomásig, ezt követően az M3-as metróval a Deák Ferenc tér M-ig, majd innen az M2-es metróval a Batthyány tér M-ig,
- a Déli pályaudvarról az M2-es metróval,
- a Keleti pályaudvarról szintén az M2-es metróval,
- a Nyugati pályaudvarról a 4-6-os villamosokkal a Margit híd budai hídfőig,
- az Árpád híd távolsági autóbusz-állomásról az 1-es villamossal a Szentlélek térig,
- a Kelenföldi pályaudvar autóbusz-állomásról a 19-es villamossal,
- a Népliget autóbusz-pályaudvartól az M3-as metróval a Deák Ferenc tér M-ig, majd innen az M2-es metróval a Batthyány térig,
- a Stadion autóbusz-pályaudvartól az M2-es metróval a Batthyány térig utazva.

A Budapesti Közlekedési Központ a fentiek mellett különjáratokat is indít, amelyek közvetlenül az Óbudai-szigetre közlekednek: a reptér és a Sziget között közlekedő buszokat csak Sziget-Budapest CityPASS birtokában vehetik igénybe a fesztiválozók, míg a rendkívüli hajójáratokon CityPASS karszalaggal, vagy annak hiányában helyszínen váltott, 900 forintos Sziget hajójeggyel lehet utazni.

A nappali tömegközlekedési hálózat térképét ide kattintva, az éjszakai hálózatét ide kattintva érhetik el.

Sűrűbben, nagyobb befogadóképességgel közlekednek egyes járatok

A Sziget Fesztivál idején – számolva a jelentősen megnövekedő utasforgalommal – egyes járatok menetrendje megváltozik: sűrűbben, illetve nagyobb kapacitással közlekednek.

A H5-ös hév augusztus 5-én, hétfőn 5:30-tól 12-én, hétfőn este 20 óráig a megszokottnál sűrűbb menetrenddel és minden időszakban 6 kocsis szerelvénnyel közlekedik. A H5-ös hév a fesztivál ideje alatt éjszaka is közlekedik a Batthyány tér és Kaszásdűlő között negyedóránként.
   
Az 1-es és 1A villamosok augusztus 5-étől, hétfőtől 11-éig, vasárnapig a délutáni és az esti időszakokban a menetrendben meghirdetettnél sűrűbben közlekednek: munkanapokon délután jellemzően 3, míg este 9 óráig 7-8 percenként, hétvégén pedig egész nap 7-8 percenként.
   
A 901-es és a 918-as éjszakai autóbuszok az augusztus 5-éről 6-ára, azaz hétfőről keddre virradó éjszakától a 11-éről 12-ére, azaz vasárnapról hétfőre virradó éjszakáig a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, csuklós járművekkel közlekednek az Óbudáról a Hungária-körgyűrűre tartó éjszakai vonalakon.

A nagykörúti villamosok közlekedése a fesztivál alatt

A 4-es és 6-os villamosok vonalán a Corvin-negyed M és a dél-budai végállomások (4-es: Újbuda-Központ, 6-os: Móricz Zsigmond körtér) közöttvillamosvágány-felújítási munkák zajlanak július 27-e és augusztus 19-e között. Ezért a 4-6-os villamosok a Sziget Fesztivál ideje alatt rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között közlekednek. A Sziget fesztivál ideje alatt a 4-6-os villamosokat éjjel-nappal járnak, éjszakánként jellemzően 10-15 percenként.

A 4-es villamosok helyett azok üzemidejében 4V jelzéssel pótlóbuszok közlekednek a Corvin-negyed M és Újbuda-Központ között. A 6-os villamosok helyett pedig:
- nappal a 6-47V jelzéssel pótlóbuszok közlekednek a Corvin-negyed M – Petőfi híd – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Hauszmann Alajos utca útvonalon,
- kb. éjfél és hajnali 4 óra között a 4-6 jelzésű villamosok a is közlekednek a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között, a 6V villamospótló busz pedig ezeken az éjszakákon csak a Corvin-negyed M és a Móricz Zsigmond körtér között jár.

Rendkívüli hajójáratok

Augusztus 5-e, hétfő és 11-e, vasárnap között rendkívüli hajójáratok közlekednek a Petőfi tér (Erzsébet híd) és az Óbudai-sziget között, valamint a Jászai Mari tér és az Óbudai-sziget között. A hajókon CityPASS karszalaggal, vagy helyszínen váltott, 900 forintos Sziget-hajójeggyel lehet utazni. A hajók az alábbi kikötőkben állnak meg:
- Vigadó téri 3/a. kikötő (Petőfi tér): a BKK menetrendszerinti hajójáratok kikötési pontjától a Vigadó tér felé a negyedik kikötő,
- Batthyány téri MAHART 2-es kikötő: a BKK menetrendszerinti hajójáratok kikötési pontjától a Margit híd felé a következő kikötő,
- Jászai Mari téri 2-es kikötő: a BKK menetrendszerinti hajójáratok kikötési pontjától az Árpád híd felé a hatodik kikötő,
- Óbudai Sziget kikötő – Hajógyári Sziget, a BKK menetrendszerinti hajójáratok kikötési pontja.

A járatok augusztus 5-e, hétfő és augusztus 6-a, kedd között 16 órától este 21 óráig, augusztus 7-e, szerda és augusztus 11-e, vasárnap között délután 14 órától éjjel 1 óráig 30-30 percenként közlekednek.

A rendkívüli hajójáratok menetrendje:
- Petőfi tér - Batthyány tér M+H - Óbudai-sziget
- Óbudai-sziget - Batthyány tér M+H - Petőfi tér
- Jászai Mari tér - Óbudai-szige- Óbudai-sziget
- Jászai Mari tér

Sziget - Repülőtér transzfer autóbuszok

Augusztus 3-ától,  szombattól augusztus 7-éig, szerdáig, azaz a „beköltözés” napjaiban és az első napokon a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja és az óbudai Auchan áruház parkolója között megállás nélkül közlekednek a Sziget-Repülőtér transzfer autóbuszok. A különjárattal csak Óbuda irányában lehet utazni, az autóbusz a repülőtér felé nem szállít utasokat. A járat reggel 8:45 és éjjel 0:30 között közlekedik, 30 percenként. A buszjárat kizárólag a Sziget-Budapest CityPASS karszalag birtokában, további díj megfizetése nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott CityPASS karszalagok a repülőtér 2B termináljának érkezési oldalán, a BKK ügyfélközpontjában is átvehetők.

Augusztus 12-én, hétfőn, azaz a „kiköltözés” napján az óbudai Auchan áruház parkolója és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja között közlekedik a különjárat, szintén megállás nélkül, és csak a repülőtér irányában lehet utazni, az autóbusz Óbuda felé nem szállít utasokat. A járat hajnali 3 óra és délután 14 óra között közlekedik a hajnali órákban 10, reggel és délelőtt 15, majd később 20 percenként. A buszjárat kizárólag a Sziget-Budapest CityPASS karszalag birtokában, további díj megfizetése nélkül vehető igénybe.

Részletes információk a transzferbuszról itt olvashatók.

Mire jó a Sziget CityPASS, mit kapunk érte?

A Budapesti Közlekedési Központ a Sziget CityPASS-szal rendelkező fesztiválozóknak korlátlan utazási lehetőséget biztosít a BKK menetrend szerint közlekedő járatain, azaz a villamosokon, a trolibuszokon, a metróvonalakon és a fogaskerekűn a vonalak teljes hosszán, az autóbuszokon a Budapest közigazgatási határát követő első megállóhelyig, a héven Budapest közigazgatási határain belül, valamint hétköznapokon a menetrend szerint közlekedő D11-es és D12-es hajójáratokon.

A repülőtéri transzferbuszokat csak a Sziget CityPASS-szal rendelkező fesztiválozók vehetik igénybe, illetve a CityPASS birtokában díjfizetés nélkül vehetőek igénybe a Szigetre közlekedő rendkívüli hajójáratok is.

A Sziget CityPASS karszalag egyszeri ingyenes fürdő- és strandbelépő is egyben, azaz egy alkalommal belépőjegy vásárlása nélkül látogathatók a budapesti strandok és fürdők, a további belépések alkalmával 20% kedvezményt kapnak a karszalaggal rendelkezők.

Mindezeken túlmenően:
- 35%-os kedvezményt biztosít egyes budapesti rendezvényekre,
- 50%-os kedvezményt a főbb budapesti múzeumok jegyárából,
- 20%-os kedvezmény a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve
- illetve a karszalag birtokában a City Taxi 5-ös tarifával szállítja az utasokat.

A CityPASS karszalag augusztus 1-jén, csütörtökön 0:00 órától, augusztus 13-án, kedden 24 óráig érvényes, ára 8700 forint (29 €).

A CityPASS 48 órás karszalag a kiváltás napjától másnap éjfélig érvényes, ára 2700 forint (9 €).

A CityPASS karszalagot árusító pénztárak listája ezen a linken megtekinthető. A karszalag emellett reptéri Ügyfélpontjainkban és a Sziget árusítóhelyein is megvásárolható.

A CityPASS karszalag a fesztiválra való belépésre nem jogosít.

Közúti forgalomkorlátozások az Óbudai-sziget környékén

A Sziget Fesztivál idején biztonsági okokból idén is kell majd forgalomkorlátozásokra számítani az Óbudai-sziget környékén. Augusztus 2-án, pénteken este 20 órától várhatóan augusztus 12-én délután 18 óráig lezárják a Jégtörő utcát  a Mozaik utca és az Auchan áruház behajtója között, valamint lezárásra kell számítani a Mozaik utcában a  Mozaik utca 16. szám és a Jégtörő út között is.

Ugyanezen időszakban tilos megállni a III. ker. Reményi Ede utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő út közötti területen, a Benedek Elek utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő út közötti területen, a Vajda János utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő út közötti területen, a Mozaik utca mindkét oldalán a Szentendrei út és a Jégtörő út közötti területen, a Leányfalú utca mindkét oldalán a Reményi Ede utca és a Mozaik utca közötti területen, az Óbudai rakpart mindkét oldalán a Mozaik utca és a Szépvölgyi út közötti területen, a Jégtörő út Auchan áruházi behajtó és a Mozaik utca közötti szakaszának mindkét oldalán és az Auchan átkötő úton, azaz a körforgalom keleti oldalán található öbölben a Szentendrei út és a Jégtörő út közötti területen.

A Jégtörő utca K-hídi csomópontja közelében lévő parkolóban helyezik majd el a jegypénztárakat, ezért itt megállási tilalom lesz érvényben.

A Szentendrei út – Reményi Ede út – Jégtörő utca – Mozaik utca által határolt területre a rendezvény ideje alatt csak engedéllyel lehet behajtani.

A budai alsó rakpart Margit híd déli felhajtó és Mozaik utcai csomópont közti szakaszán – rendőri kordonpontok kialakításával – behajtási tilalom lesz érvényben augusztus 4-én, vasárnaptól augusztus 11-én, vasárnapig, minden nap délután 18 és este 22 óra között. A rakpart lezárt szakaszára rendőri mérlegelés alapján csak a célforgalom hajthat majd be.

A fesztiválozóknak jó szórakozást kívánunk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.