A 70-es évek rock'n'rolljának kimagasló alakja

Elhunyt JJ Cale, Eric Clapton slágereinek szerzője

Hetvennégy esztendős korában elhunyt JJ Cale énekes, dalszerző, producer, a hetvenes évek rock'n'rolljának kiemelkedő alakja, aki számos zenész, köztük jó barátja, Eric Clapton számára írt nagy sikerű dalokat.

2013.07.28 23:30MTI

A zenész szívroham következtében hunyt el pénteken éjjel a kaliforniai La Jolla Scripps Kórházában - jelentette be menedzsere, Mike Kappus.

Bár slágereit negyven éve folyamatosan játsszák a rádiók, kevesen ismerik a nevét, pedig Cale volt a rock'n'rollt, a bluest és a countryt ötvöző Tulsa hangzás egyik úttörője. Oklahoma Cityben született és Tulsában töltötte ifjúságát. Oklahomában, a stílusok olvasztótégelyében egyfelől a country és a western hatott rá, másfelől a blues.

A zenészt cseppet sem zavarta, hogy nem közismert. "Az az igazán szép, ha az ember egy csekket talál a postaládájában" - tréfálkozott, mikor erről faggatták.

Hosszú azoknak a művészeknek a sora, akik dalait énekelték, illetve akikre nagy hatással volt zenészként. Közéjük tartozik Clapton, Neil Young, Tom Petty, Johnny Cash, Mark Knopfler, Carlos Santana, Bryan Ferry - egy egész névsor a Rock and Roll Hírességek Csarnokából.

Young azt mondta: Cale és Jimi Hendrix volt a két legjobb gitáros, akit életében hallott. Clapton pedig, aki a legszorosabb barátságban állt Cole-lal egyszer azt nyilatkozta a The Vanity Fair magazinban, hogy Cale-t csodálja a legjobban élő kortársai közül. Cale viszont a rá jellemző szerénységgel arról beszélt egy interjújában, milyen rengeteget köszönhet Claptonnak, aki a zenei pálya felé terelte. Nélküle valószínűleg cipőket árulna - jelentette ki.

Cale legnagyobb slágerei között emlegetik az After Midnight, a Cocaine és a Call Me the Breeze című számokat: az első kettőt Clapton vitte sikerre, az utolsót pedig a Lynyrd Skynyrd amerikai rockbanda.

Clapton "különleges hibridként" jellemezte Cale zenéjét. "Nem igazán blues, nem igazán folk vagy country vagy rock'n'roll. Valahol középen lehet" - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.